Een aantal bestuursleden van de Vrienden van Jip.
Een aantal bestuursleden van de Vrienden van Jip. Foto: Carin van Buren

Bestuur Vrienden van Jip maakt nieuwe start

DIRKSLAND - Begin juli zijn Karin de Wit, Annet v.d. Groef en Leontine Verolme toegetreden tot het bestuur van "Vrienden van Jip". Samen met Elly van Driel en Gijs van Dongen vormen zij het vijfkoppige bestuur van de stichting. Een dosis "vers bloed", die absoluut van wanten weet. Ze gaan fris van start om de stichting "Vrienden van Jip" en zo ook bureau Jip tot een eilandelijk fenomeen te maken.

Tekst en foto: Carin van Buren

Men wil graag bereiken dat een ieder op Goeree-Overflakkee weet dat bureau Jip bestaat en wat hier allemaal gedaan wordt. De stichting "Vrienden van Jip" is vorig jaar officieel opgericht, maar de bestuursleden van toen hadden het zo druk met de andere bezigheden rond bureau Jip zelf, dat er feitelijk door de stichting niet veel gedaan werd. Karin, Annet en Leontine, die bruisen van energie, zullen hier zeker verandering in gaan brengen.

Doel

De stichting zet zich in tot financiële ondersteuning van bureau Jip. Deze financiële ondersteuning is hard nodig, daar de zorgverzekeringen steeds moeizamer de begeleiding die bureau Jip geeft aan ouders en kinderen, gaat vergoeden. Dit heeft als resultaat dat juist de onderdelen van lijfelijke ervaring voor de kinderen daaronder lijdt, terwijl deze nu echt een groot positief resultaat geven.
De "Vrienden van Jip" gaat zorgen dat de aanschaf van materialen mogelijk is, dat speciale boekjes geproduceerd kunnen worden en bovenal dat er activiteiten met de kinderen gedaan kunnen worden die hen helpen te zien dat ze goed zijn zoals ze zijn.
Dat elk kind een kei is, dat ieder een mooi uniek mens mag zijn en dat we niet allemaal hetzelfde hoeven en kunnen zijn.
Dit wordt bijv. gedaan door de kinderen een duikervaring mee te geven. Tijdens deze ervaring gaan de kinderen duiken in een afgehuurd zwembad, met daarbij duikinstructeurs die de kinderen begeleiden bij deze spannende activiteit.
Elly van Driel en Geertje van Rossum van Bureau Jip merken dat deze ervaringen zoveel positiviteit bij de kinderen teweegbrengt. "Een geweldig mooie ervaring waar de kinderen een lange tijd positief uit kunnen putten."
Echter brengen deze activiteiten behoorlijk wat kosten met zich mee. Hiervoor gaan de "Vrienden van Jip" zich inzetten om deze financieel te kunnen dekken. Dit zal door allerlei verschillende acties zijn. Uiteraard is een 'normale' donatie altijd van harte welkom!

Glossy

Het eerste project is financiële middelen bij elkaar krijgen zodat er een prachtige glossy eilandbreed verspreid kan worden. Hierin staan allerlei handige tips voor ouders en kinderen, mooie ervaringsverhalen van diverse kinderen, een stuk geschreven door Pau Heerschap over hoe ons dialect van invloed is op de emotie-uitingen op het eiland. Ook de bekende biopsycholoog Martine Defos heeft speciaal voor bureau Jip een artikel geschreven voor in de glossy. Het is mogelijk om in deze glossy een advertentie te plaatsen voor een bepaald bedrag en op deze manier de glossy dus financieel te ondersteunen.
Bureau Jip krijgt veel aanmeldingen, momenteel zelfs wel 4 tot 5 aanmeldingen per week. Deze personen zullen naar gelang individueel of in groepsverband verder begeleid worden door Elly en Geertje. Op de site van bureau Jip (www.bureaujip.nl) is te lezen wat voor begeleiding er allemaal gegeven kan worden. Hieronder een kleine uitwerking van EMDR en Hartcoherentie.

EMDR

EMDR= Eye Movement Desensitisation en Reprocessing is een methode die gebruikt wordt om opgelopen traumatische ervaringen te verwerken, want niet iedereen reageert hetzelfde op een gebeurtenis. Ook is EMDR bij andere problemen goed in te zetten. Deze methode kan al vrij vlug effect geven waardoor de behandelde persoon al snel merkt weer op de goede weg te zijn.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan een spinnenangst die zo hinderlijk is dat iemand niet normaal kan functioneren als hij/zij een spin ziet. Angst om een spreekbeurt te houden en dan dus dichtklappen voor de klas, en zo zijn velen voorbeelden op te sommen.
Bij hartcoherentie leert men een methode/manier om zichzelf bewust te worden van de eigen gevoelens. Wanneer is er sprake van stress, spanning, boos worden, e.d. Bij het herkennen van deze gevoelens kun je door op een bepaalde manier te ademen je hartritme trainen en deze rustiger laten verlopen. Dit rustige hartritme geeft een reflex door naar het zenuwstelsel en zo kun je bijv. stress dus makkelijker onder controle krijgen voordat het de overhand neemt en zo je leven gaat bepalen. Bij bureau Jip hebben ze hiervoor een speciaal apparaat waarop een ieder zelf direct kan zien wat zijn/haar hartcoherentie is en hoe deze reageert op die aangeleerde ademhaling.

Hulp gevraagd

Als u dit artikel leest en graag bureau Jip wilt steunen, maar dit niet met financiële middelen kan doen, dan kunt u toch een belangrijk steentje bijdragen in de vorm van "hulp in natura".
Zo zijn de "Vrienden van Jip" naarstig op zoek naar mensen die het leuk vinden om diertjes te haken. Uiteraard wordt het materiaal aangeleverd.
Ook hulp in de vorm van allerlei knutselwerkjes maken is van harte welkom. Bureau Jip geeft vaak leuke reminders aan de kinderen en ouders mee, deze worden bijna allemaal zelf geknutseld. U maakt hiermee zowel bureau Jip als de kinderen en ouders zeer blij.
Dus mocht u tijd en zin hebben om lekker creatief bezig te zijn, dan horen de vrienden van Jip het graag van u!

Fruit

Ook met het huidige fruitoverschot in Nederland is hulp in deze vorm aan bureau Jip mogelijk. Tijdens de sessies creëert bureau Jip een zo'n huiselijk mogelijk gevoel. Dus wordt er tussendoor ook iets lekkers gegeten met de kinderen. Dit gebeurt vaak in de vorm van een gezonde 'snack'. Aangezien dit iedere week behoorlijk veel is, is alles van fruit ook heel hartelijk welkom. Dus mocht er een boerenbedrijf of groentewinkel zijn die kampt met dit probleem neem dan even contact op via een van onderstaande websites.

Meer informatie is te vinden op www.vriendenvanjip.nl en www.bureaujip.nl.