Op de bovenverdieping van strandpaviljoen Beware Beach werd het werkbezoek afgesloten. Foto: Hans Villerius
Op de bovenverdieping van strandpaviljoen Beware Beach werd het werkbezoek afgesloten. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Statenleden CU/SGP brengen werkbezoek aan Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Statenleden van de ChristenUnie/SGP-fractie in Zuid-Holland, vergezeld door een vertegenwoordiging van de gemeenteraadsfracties van ChristenUnie en SGP, brachten afgelopen vrijdag een werkbezoek aan Goeree-Overflakkee. Het werkbezoek startte op de visafslag te Stellendam, ging vervolgens langs windpark Battenoert en eindigde aan de Brouwersdam, in strandpaviljoen Beware Beach.

Door Hans Villerius

De Statenleden hebben kennis gemaakt met een energieke regio en met duurzame initiatieven. "Er zijn nog voldoende mogelijkheden een stap voorwaarts te maken", zo kon worden vastgesteld.

Visserij

In de visafslag voerde namens Visserijvereniging ZuidWest Adam Tanis het woord, nadat de politici een kijkje in de mijnzaal hadden genomen. Tanis ging in op acties om de vis beter in de markt te zetten. Zo zouden productorganisaties vaker de handen ineen kunnen slaan, zodat meer sturing in de markt kan plaatsvinden, maar ook aan het evenement Week van de Goereese vis. Een week waarin culinair en cultureel genieten van vis op Goeree-Overflakkee speciale aandacht krijgt en die juist deze week wordt gehouden.
Ron de Rover, fractievoorzitter van de ChristenUnie, benadrukte dat de koppeling visserij met recreatie, toerisme, onderwijs en cultuur uitgebuit en benut moet worden. Adam Tanis voegde hieraan toe dat de visserij ook van belang is voor de twee scheepswerven en meerdere toeleverbedrijven op de kop van het eiland. Ondersteuning van de regionale economie is een speerpunt voor de provinciale ChristenUnie/SGP fractie. De visserij – belangrijk voor de vissersdorpen Katwijk, Scheveningen en Stellendam – past hier helemaal in, zo meende Chris Schaapman, fractievoorzitter van de Statenfractie ChristenUnie/SGP Zuid-Holland.
Daarnaast bracht Adam Tanis de invoering van de aanlandingsplicht per 1 januari 2016 onder de aandacht. Alle bijvangst zal vanaf die datum niet in zee teruggezet mogen worden, maar moet mee naar de haven. Het is momenteel nog aan de visserijsector hoe hiermee omgegaan moet worden. In andere landen is men al bezig om ontheffingen aan te vragen, maar Nederland lijkt hier nog geen actie op te ondernemen. De Statenleden zouden het betreuren als vis niet terug in zee gezet mag worden. Een deel van de vis overleeft dit gewoon of dient anders tot voedsel in het ecosysteem.

Lees verder op pag. 17