Burgemeester Grootenboer onderhoudt zich met mevrouw De Wit, het eerste lid dat  zich 25 jaar geleden bij de coöperatie Deltawind aanmeldde. Foto: Jaap Ruizeveld
Burgemeester Grootenboer onderhoudt zich met mevrouw De Wit, het eerste lid dat zich 25 jaar geleden bij de coöperatie Deltawind aanmeldde. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Jaap Ruizeveld

Jubilerende coöperatie Deltawind schenkt pakket zonnepanelen aan RTM-museum

GOEREE-OVERFLAKKEE - Als je als jubileumcommissie bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van coöperatie Deltawind, in overleg met bestuur en directie, een feest mag organiseren met als thema 'Wind, zon en water', is het niet zo vreemd dat je terecht komt bij een meer, bij duinen en bij de zee. Een locatie die uitnodigt voor attractiviteitsmogelijkheden is dan snel gevonden. Kortom de plek van samenkomst voor de leden, hun gezinnen en uiteraard de kinderen werd het RTM-complex (museum) aan de Punt in Ouddorp. Zaterdag was de grote dag.

Door Jaap Ruizeveld

De uitnodigingen voor het interne feest waren aan de - inmiddels 1650 leden - verstuurd. Er was een zeer gevarieerd en leuk programma opgetuigd met als hoogtepunt een happening geheel passend bij het duurzaamheidsstreven van Deltawind. En dan was er ook nog de toezegging dat burgemeester Grootenboer graag voor dit spektakel naar Ouddorp wilde afreizen.

Familiedag

Het werd voor de leden van Deltawind een sfeervolle actieve familie- en ontmoetingsdag. Van draaiorgel tot poffertjeskraam, alles was er. Met dampende stoomlocomotieven die uitnodigden om in de gereedstaande rijtuigen te stappen voor het ritje over de Brouwersdam. In de ochtenduren was er een 16 km-lange fietstocht uitgezet over de Kop van het eiland. Er trad een piperband op. Men kon het RTM-museum bezoeken en vliegers maken. 'Die Grevelinger Musikanten' deden hun best om de sfeer op een nog hoger peil te brengen. Kinderen konden zich uitleven met brandweerspuiten. Er waren demonstraties van de KNRM en o.a kon men een solarboot bekijken. Ook voor een hapje en een drankje was gezorgd.

Duurzaamheid

Voorzitter Anne Verhey gaf, in aanwezigheid van directeur Monique Sweep, inleidend een overzicht van de 25-jarige geschiedenis van coöperatie Deltawind. Zij vertelde dat als jubileumgeschenk, of je zou het ook kunnen zien als wederdienst voor het mogen gebruiken van de RTM-locatie, er zonnepanelen waren geschonken voor het dak van het Ouddorpse museum. Bij aankoop van panelen door de leden was er steeds gespaard om dit cadeau mogelijk te maken. Duurzaamheid ten top en dat past bij Deltawind.

Energieneutraal

Burgemeester Grootenboer, vergezeld door oudste dochter Anne, feliciteerde de jubilerende coöperatie niet alleen met de reeds bereikte resultaten maar ook bij de inzet voor nieuwe ontwikkelingen. "Dit sluit prima aan bij de insteek van de gemeente Goeree-Overflakkee om in 2020 de status 'energieneutraal' op het eiland te bereiken. Gelet op de vooruitzichten met wind- en zonenergie (ons eiland is kansrijk voor windenergie), wordt voorzichtig al gekeken of het mogelijk wordt om die ambitie, die doelstelling, in jaartal zelfs bij te stellen. Energielevering komt dan in beeld. Wij zien op het eiland dat samenwerking, met elkaar en voor elkaar, tot successen leidt. Te bereiken voor en door de inwoners van Goeree-Overflakkee." De eerste burger complimenteerde instellingen zoals Deltawind en RTM-museum waar vrijwilligers zulke fantastische bijdragen leveren. Zij zijn het cement in onze samenleving. Wij kunnen niet zonder hen en dat verdient grote waardering. Vervolgens onthulde zij een energiebord in de entreeruimte van het museum, waarop de besparingen worden aangegeven. Met de zonnepanelen op het dak van het museum kan - zo vertelden insiders - voor een tijdvak van ruim zes weken energie worden verdiend.