WMO - raad dringt aan op goede communicatie zorgonderwerpen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Namens de WMO-raad plaatste inspreker Hameeteman in de recent gehouden gemeenteraadsvergadering kritische opmerkingen bij de onderwerpen mantelzorgbeleid, thuiszorg en de nota Verslavingspreventie 2014-2018 die nu in de oordeelvormende fase in discussie was. Waar mantelzorgers ontbreken wordt het meedoen voor alle burgers in het sociale domein voor een aantal van hen een lastig probleem.

Door Jaap Ruizeveld

"Ongeveer 80 procent van alle zorg wordt geleverd door mantelzorgers. Als gemeente kunt u aangeven hoe u mantelzorgondersteuning wilt vormgeven, via een nota mantelzorg en vrijwillige zorg of een nota voor mantelzorgers en vrijwilligers", gaf Hameeteman aan. De WMO-raad mist bij de WMO-verordening 2015 een bijlage over dit beleid.

Kritisch

Kritisch oordeelt de WMO-raad over de communicatie bij het onderwerp thuiszorg. "Ruim 100 mensen hebben hun zorgen geuit over de kortingen in zorg. De nieuwe WMO begint toch pas in 2015. Waarom worden wij toch geïndiceerd en dat nu al? De communicatie dat dit allemaal al vroeger stond te gebeuren en hoe, had beter gekund. Dat had een heleboel frustratie voorkomen", stelde Hameeteman. Bij de nota Verslavingspreventie dringt de WMO-raad aan op een eenduidige omschrijving. De gemeente is er te laat mee begonnen waardoor er te veel in het uitvoeringsbeleid uitgewerkt moet worden. Daarover is onduidelijkheid. De WMO-raad vroeg ook aandacht voor verslavingsvormen zoals gokken, koop- en seksverslaving, die een plaats moeten krijgen in de nota en in het uitvoeringsbeleid. Een tussentijdse evaluatie staat eveneens op de wensenlijst van de WMO-raad.

Raadsvragen

Ook de fractie VKGO sneed het onderwerp Huishoudelijke hulp aan tijdens het vragendeel in de raad. Bezorgdheid uitend over signalen dat het aantal uren huishoudelijke hulp nu al is verminderd. Is dat in de lijn van het vastgestelde beleid en hoe kan de 'gelijkwaardigheid' worden gewaarborgd bij reeds verlopen 'keukentafelgesprekken'?, vroeg de fractie. Wethouder De Jong wees op de 40 procent-bezuiniging op zorg huishoudelijke hulp. Die wordt stapsgewijs ingevuld in een proefperiode die loopt tot januari. Gekeken wordt hoeveel uren kunnen worden ingezet en hoe de onderlinge verdeling is.