Afbeelding
Foto: Manon Thijssen

Familiebedrijven op GO

Grinwis Deuren en Kasten, Goedereede

De ondernemersfamilie Grinwis verkoopt deuren en kasten, maar is ook actief op het gebied van kantoorinrichting, speelgoed en autoservice. Het begon allemaal op 2 november 1992 toen Maart Grinwis zijn bedrijf in deuren en kasten startte.

Grinwis begon zijn eenmanszaak in de garage van zijn woning aan de Koolweg in Ouddorp. Een halfjaar later ging de showroom open. Maarts vrouw Nellie zorgde voor de koffie, de verkoop van deuren en kasten, de boekhouding, de inkoop en de opvoeding van de drie kinderen. Maart zelf ging op pad en zorgde voor tevreden klanten. Na een tijdje kon hij de verkoopactiviteiten van Nellie niet meer bijbenen en was er personeel nodig. Eerst via een uitzendbureau, later eigen personeel.
De groei ging maar door, zodat een nieuw bedrijfspand nodig was. Het kwam aan de Provincialeweg in Goedereede. De kinderen waren al wat groter en begonnen te helpen in de zaak. De oudste, een dochter, koos ervoor om apothekersassistente te worden, maar zoon Peter zag de zaak direct zitten. Hij ging voor timmerman leren. Zoon Rene sleutelde liever aan brommers en auto's.
Toen Peter zijn studie had afgerond, kwam hij in de zaak. Na vier jaar startte hij een eigen bedrijf, Grinwis Totaal Deuren, binnen de muren van Grinwis Deuren en Kasten. Grinwis Totaal Deuren houdt zich zelfstandig bezig met de grotere projecten. Ook schoonzoon Johan richtte een bedrijf op: Totaal Kantoor Goeree, eveneens binnen de muren van Grinwis Deuren en Kasten. Totaal Kantoor Goeree levert kantoorartikelen en -inrichtingen aan bedrijven en particulieren.
Dochter Jolande runt naast haar werk als apothekersassistente een webshop voor houten speelgoed (Vlinderhout). Van de collectie is het een en ander terug te vinden in de showroom van Grinwis Deuren en Kasten.
Enkele jaren geleden is een grote investering gedaan: een computergestuurde machine voor het bewerken van deuren. Sindsdien meet het bedrijf de deuren digitaal in en worden ze bewerkt in deze CNC-machine. Daarna volgt het afwerken van de deur, het op kleur spuiten en het plaatsen bij de klant.
Maart en Nellie zijn inmiddels 60-plus en schuiven de komende jaren steeds meer taken naar de volgende generatie en het personeel, dat bij Grinwis Deuren en Kasten als onderdeel van de familie wordt beschouwd. Maart en Nellie hopen nog een aantal jaren te kunnen genieten van wat is opgebouwd. Daartoe behoort ook het autoservice-bedrijf van zoon Rene en het accountantskantoor dat de vriendin van Peter met haar vader en broer runt. Over ondernemersfamilies gesproken…

Afbeelding