Afbeelding
Foto: Jaap Ruizeveld

Watercrassula bedreigt natuurgebied

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een bedreiging van natuurgebied: De watercrassula in de Oostduinen van Ouddorp, direct achter de speeltuin De Flipjes en nabij het Jonkersteepark. Zwart doek in de natuur, uitgestrekt over duizenden vierkante meters.

Door Jaap Ruizeveld

Wat is er aan de hand? Natuurmonumenten geeft uitleg. Het gaat hier om een exotische plantensoort afkomstig uit Nieuw-Zeeland die hier helaas terecht is gekomen en voor problemen zorgt.
Watercrassula vormt dichte pakketten op oevers en in ondiep water. Het overwoekert en werkt daardoor als een verstikkende deken omdat zonlicht en zuurstof in het water afnemen. Kikkers verdwijnen, libellen moeten verkassen en inheemse planten krijgen geen kans meer. Eindvoorbeeld: Een zuurstofloze doodse plas. Maar Natuurmonumenten gaat de waterkwaliteit herstellen door de watercrassula te verwijderen. Er zijn landelijk al proeven genomen. Het resultaat kan men nu in het Ouddorpse duingebied zien.
Door het wegnemen van al het licht met gronddoek kan de watercrassula niet overleven. Alle plantendelen sterven af. Opnieuw uitgroeien van plantendelen is niet meer mogelijk. Na het verwijderen van het doek zal men tijdelijk tegen een heel kaal stuk land aankijken. Vanuit de omgeving veroveren echter onze inheemse planten in snel tempo weer de kale grond.

De watercrassula maakt in ons klimaat geen zaad en de plant komt niet meer terug.