Afbeelding
Achieffoto: Hans Villerius

Minister is blij met draagvlak voor uitvoering van Kierbesluit

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een brief aan de Tweede Kamer en betrokken gemeentebesturen over de voortgang van de kaderrichtlijn Water schrijft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu, dat de kwaliteit van het oppervlaktewater verbetert. Op basis van metingen tot en met 2013 voldoet ongeveer 40 procent van de waterlichamen aan de doelen voor algen en vissen en ruim 20 procent aan die voor waterplanten en kleine ongewervelde waterdiertjes. Dat is een toename oplopend tot 10% ten opzichte van de beoordeling in 2009. Voor fosfor en stikstof voldoet 50% aan de doelstellingen.

Door Jaap Ruizeveld

Ten aanzien van het Kierbesluit stelt de minister dat het waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf in goede samenwerking met het ministerie ramingen van de compenserende zoetwatermaatregelen hebben uitgewerkt. Kosten voor aanleg, exclusief grondverwerving, blijven binnen de geraamde 75 miljoen euro. Het waterschap en het waterbedrijf zullen de maatregelen in opdracht van het Rijk uitvoeren. Hiervoor zijn inmiddels realisatieovereenkomsten opgesteld die binnenkort ondertekend worden. De minister is verheugd over het regionale draagvlak dat is ontstaan voor effectuering van het Kierbesluit. Na de ondertekening starten de werkzaamheden, die zich volgens planning zullen uitstrekken tot in 2018. Dan kan Rijkswaterstaat beginnen met de door nauwkeurige monitoring gecontroleerde, geleidelijke implementatie van het vastgestelde Kierprotocol.

Zoetwater

De afgelopen tijd is met regionale overheden en gebruikers samengewerkt aan een nieuwe strategie voor de zoetwatervoorziening in Nederland. Een van de hoofdlijnen van de strategie is het bestaande watersysteem versterken als buffer en aanvoerroute voor zoet water. De maatregelen bij Rijk, regio en gebruikers worden in samenhang genomen en de inzet is afhankelijk van de mate van klimaatverandering. Sterk wordt de aanpak gericht op het voorkomen van en voorbereid zijn op watertekort en verzilting, naast de bestaande activiteit van reageren op tekorten. Focus ligt bij de aanpak van knelpunten en het benutten van kansen voor economie en leefbaarheid.

Drinkwater

De minister onderschrijft het drinkwaterbelang van het kustgebied. In de beleidsnota Drinkwater is het duingebied expliciet genoemd als strategische voorraad voor de drinkwatervoorziening. Rijk, regio, maatschappelijke organisaties. private partijen en gebruikers werken volgens de minister goed samen aan waterkwaliteit en zoetwatervoorziening. De metingen/resultaten zijn positief, maar er is nog veel inzet nodig om voldoende, schoon en ecologisch gezond water te realiseren, schrijft minister Schultz.

De informatiebrief is recent via het college aan de gemeenteraad Goeree-Overflakkee toegezonden.