Er wordt veel gepraat, gelachen en gediscussieerd tijdens het maken van de SocialSofa. Foto: Martijn de Bonte
Er wordt veel gepraat, gelachen en gediscussieerd tijdens het maken van de SocialSofa. Foto: Martijn de Bonte Foto: Martijn de Bonte

SocialSofa brengt Melissant samen

MELISSANT - "Akkie wat vind jij, zal ik vierkantjes doen of driehoekjes?", vraagt een vrouw die bezig is met stukjes glas plakken. Na wat discussie wordt er besloten dat het huis wordt beplakt met driehoekjes. Het huis is één van de afbeeldingen van de SocialSofa waar veel inwoners van Melissant vrijwillig een steentje aan bijdragen. In de schuur bij de Elizabeth Hoeve werken ze samen aan bank vol met mozaïek. De social sofa brengt mensen samen.

Door Martijn de Bonte

De SocialSofa is een robuuste betonnen bank. Hierop staan markante gebouwen uit het dorp getekend, zoals het voormalige gemeentehuis, de dorpskerk, de kapel en boerderij 'Rust Roest'. Een groep van in totaal zo'n dertig vrijwilligers is druk in de weer om de hele bank te beplakken met kleine stukjes glas. Met maximaal tien mensen tegelijk werken ze aan het project. Op die manier ontstaat er een mozaïek. De ontwerpen van de gebouwen zijn gebaseerd op de tekeningen van kinderen uit groep 7 en 8 van allebei de basisscholen in Melissant. De kinderen van één van de scholen mochten zelfs op pad om ter plaatse een tekening te maken van een gebouw.

Meer kleur

Het project SocialSofa sofa is een initiatief van de Dorpsraad en komt voort uit het visiedocument uit 2011. Daar staat in dat Melissant meer kleur moet krijgen. Dat is in de afgelopen jaren ook daadwerkelijk gebeurd, want er zijn bloembakken geplaatst, het tunneltje is beschilderd en een aantal transformatorhuisjes is omgetoverd van grijze hokjes tot een kleurrijke verschijning. Het idee voor de SocialSofa komt uit de koker van Akkie Krouwel. Zij zit ondertussen niet meer in de dorpsraad, maar is blij dat ze een vervolg kan geven aan de plannen. Samen met twee leden van de dorpsraad vormt ze de projectgroep. De enthousiaste Krouwel legt uit dat het leuk is om met een grote groep mensen aan de social sofa te werken. "Op die manier leer je mensen kennen uit het dorp."

Vrijwilligers

"Ik droom er zelfs van," zegt een jonge vrouw die intensief bezig is met plakken. Als de koffie en thee is ingeschonken blijft ze gewoon doorgaan met plakken. "Het is toch te heet om gelijk op te drinken," geeft ze als verklaring. Andere vrijwilligers vertellen dat het plakken een verslaving is geworden. In totaal wordt er zo'n driehonderd uur geplakt door de vrijwilligers. Kees Hoogzand, lid van de dorpsraad, legt alle vorderingen vast met zijn camera. Op de Facebookpagina plaatst hij verhalen en foto's van het project. Het merendeel van de 'plakkers' bestaat uit vrouwen. "Maar vandaag hebben een man en vrouw zich aangemeld," zegt Krouwel lachend.

Locatie

De planning was dat de SocialSofa in ieder geval dit jaar klaar moet zijn. Dat gaat makkelijk lukken, want na twee weken is een groot gedeelte van de bank al voorzien van gekleurde stukjes glas. Krouwel denkt dat de bank ergens in september klaar is. Dan wordt de bank op een markant punt in het dorp geplaatst. Er worden verschillende mogelijkheden genoemd waaronder het speelveld en de oude bushalte aan de Julianastraat. Voorwaarde is in ieder geval dat de bank vanaf alle kanten goed kan worden bewonderd.

Dorpsraad

Het project kost in totaal tussen de vijf- en zesduizend euro. Rabobank en FidesWonen sponsoren het project. "Daar zijn we harstikke blij mee," zegt Krouwel. De rest van het bedrag komt uit de kas van de dorpsraad. Als de social sofa is afgerond is, gaat de Dorpsraad niet op haar lauwere rusten. Er zijn nog genoeg plannen om Melissant in de toekomst nog verder op te fleuren. Krouwel besluit: "Met de thema's kunst & kleur kan je alle kanten op."

Kijk voor de vorderingen op: www.facebook.com/dorpsraad.melissant.5.