Over belangstelling niet te klagen tijdens de Dabar-weken op De Klepperstee.
Over belangstelling niet te klagen tijdens de Dabar-weken op De Klepperstee. Foto:

Recreatie en evangelisatie gaan prima samen

OUDDORP – "Je wil er zijn voor mensen op de camping. Voor gezinnen met hun kinderen. Wij merken elke vakantie dat we mooie gesprekken kunnen voeren. Je mag iets delen van wat jij rust en zekerheid vindt. Je mag ook een luisterend oor bieden, invulling geven aan de oproep om attent te zijn als christen in de samenleving. Als je daarbij omringd wordt door een fantastisch team vrijwilligers, kun je alleen maar blij zijn". Aan het woord is campingpastor Marco Heijstek uit Sliedrecht die zich samen met zijn echtgenote Agnes deze maand twee weken inzet voor en bij het Dabar-project op recreatiepark De Klepperstee in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Marco is als evangelisatiemedewerker verbonden aan de hervormde kerk in Sliedrecht. Samen met Agnes heeft hij al eerder werk verricht voor Dabar. Nu voor het eerst als campingpastor en dat nog wel in het speciale (50e) jubileumjaar op de Klepperstee. Aan dit heugelijke feit wordt zaterdag 23 augustus speciale aandacht geschonken.

Impuls

De spontane opkomst van 'Dabar', begin jaren '60, heeft in hervormd-gereformeerde kring het besef dat ook jongeren geroepen zijn tot evangelisatie een enorme impuls gegeven. Zonder deze insteek zou de invulling van die roeping nooit zo'n hoge vlucht hebben gekregen. Dabar is het Hebreeuwse woord voor 'woord en daad'.

Levensstijl

De beweging zendt christelijke jongeren uit om het geloof in Jezus Christus uit te dragen aan campinggasten in Nederland. Het rust christelijke jongeren toe tot een missionaire levensstijl. Jaarlijks gaat het om zo'n 450 jongeren, die werken op meer dan twintig campings. Het diepste motief voor dit werk is Gods liefdevolle betrokkenheid op de wereld. Dabar richt zich in het bijzonder op mensen die onbekend zijn met het geloof en de kerk, of hiervan vervreemd zijn geraakt. Vanuit plaatselijke PKN-gemeenten worden Dabar-deelnemers uitgezonden om met hun aanwezigheid en activiteiten God present te stellen in het leven van de campinggasten.

Via internet

Lotte ten Have (19) uit Elburg en Pieter de Koning (21) uit Barneveld wilden in hun zomervakantie graag iets betekenen voor andere mensen. "Wij zochten op internet naar mogelijkheden en kwamen uit bij Dabar. Na over en weer mailen met de landelijke- en eilandelijke commissie zijn wij hier als vrijwilligers op de Klepperstee in Ouddorp beland", vertellen ze. "Door houding en activiteit willen wij jongeren graag Gods liefde laten zien". Een visie die door alle tien de teamleden wordt onderschreven. Evangelisatie en recreatie in vakantietijd. Wij willen inhoud geven aan vrije tijd op een camping of recreatiepark. Samen met Sebastiaan, Annelore, Nick, Jobke, Jan Joost, Karen, en Annewil vormen ze een hecht team.

Programma's

Campingpastor Heijstek beaamt dit. "Laten wij smaakmakers mogen zijn in deze vakantieperiode. Juist in een tijdperk dat zoveel mensen in deze wereld hulp nodig hebben. Iets meegeven ook voor wanneer men weer thuis is. In de eigen straat en omgeving". De teamleden proberen een goede invulling te geven aan activiteiten die passen in de vakantiesfeer. Er is veel tijd om met elkaar te praten. Elkaar te ontmoeten en uiteraard leuke dingen te doen. Wij nodigen uit en hopen dat jongeren die uitnodiging aannemen en in onze grote witte tent op de centrale plek op De Klepperstee, ongedwongen in een spontane hartelijke sfeer, met elkaar omgaan. Daarop zijn ook de programmaonderdelen afgestemd. Zo is er een Meet-Inn voor 15-plussers. Die begint om 23.00 uur. Er is een barbecue happening, poppenkastvoorstellingen, een crea avond voor vrouwen van 20-plus. In de ochtenduren komen kinderen van 4-10 jaar naar de Kinderclub voor allerlei spelletjes, muziek, een verhaal en knutselwerk. Voor de Tienerclub (10-14 jaar) zijn er weer andere spelattracties opgezet. Uiteraard ontbreekt ook een strandwandeling niet. Je bent immers in Ouddorp en de camping ligt op loopafstand van het prachtige Noorderstrand/Flauwe Werk.

Twee weken

Dat alles verdeeld over de twee campingweken, van 9 tot en met 23 augustus. Op de zondagen is er een bijzonder campingdienst gehouden. Samen zingen, luisteren, bidden en elkaar ontmoeten. Dat staat daarbij centraal. Op doordeweekse dagen zijn er korte dagsluitingen. Kun je iets vertellen over de belangstelling voor dit Dabar-project op de Klepperstee? "Gemiddeld hebben wij iedere ochtend 40 tot 45 meisjes en jongens in onze Kinderclub en rond 25 jongeren in de Tienerclub." En de reacties van de kinderen? "Tof, leuk, cool", roepen ze als hun mening wordt gevraagd. Dus dat zit wel goed. "Fijn is het ook dat ouders zomaar binnen komen lopen in onze tent om te kijken hoe het met hun kinderen gaat. Ook helpen de ouders soms mee met knutselwerk".

Nieuwe overeenkomst

Hoe men over deze Dabar-activiteit op de camping oordeelt? Vorig jaar waren er voor de organisatie geen mogelijkheden op de camping. Dat leidde tot veel vragen. Tot verzoeken om het project dit jaar weer op te pakken en met de 50ste editie een extra tintje te geven. Eind 2013 konden ds. Davy Hoolwerf (predikant Hervormde gemeente Stellendam) namens de eilandelijke Dabar-commissie en Jeroen den Hollander namens De Klepperstee een nieuwe overeenkomst tekenen. Uit een onderzoek was gebleken dat er duidelijk behoefte wasaan deze Dabar-activiteit. Vakantie en evangelisatie het gaat prima samen.

Vieringsdienst

Om te vieren dat Dabar voor de 50e keer op het eiland haar werkzaamheden verricht, wordt er zaterdag 23 augustus een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Een ieder die in de afgelopen jaren betrokken was en of deelnam aan de activiteiten van Dabar -zeker ook de campingpastors- worden van harte uitgenodigd om deze gouden jubileumbijeenkomst bij te wonen. Vanaf 14.00 uur is er in de witte tent op de camping gelegenheid elkaar te ontmoeten. En om 15.00 uur begint de vieringsdienst. Na afloop wordt gezorgd voor een hapje en een drankje en is er opnieuw gelegenheid met elkaar contacten te leggen, te ontspannen en genoeglijk samen te zijn. Men kan zich opgeven via 50jaardabaropflakkee@gmail.com of via www.facebook.com-/dabarouddorp.