Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Schapen doen de wollen jas uit

BATTENOORD – Dit zijn nu van die dingen die je gewoon op Flakkee tegen kunt komen. Je hoeft er niet voor naar een braderie, streekmarkt of wat dan ook, maar je fietst een rondje op het eiland en je rijdt er zo 'tegenaan': schapen scheren! De bekende Herkingse schapenboer Adriaan den Boer was er vorige week woensdagmiddag mee bezig bij Battenoord. Hij doet dit werk zeker al vijftig jaar.

Tekst en foto: Hans Villerius

Toen Den Boer nog meedeed aan schaapscheerderswedstrijden presteerde hij het om zo'n 23 tot 24 schapen per uur vakkundig van hun vacht te ontdoen. Nu doet hij 't rustiger aan: ongeveer 12 in een uur, dus gemiddeld vijf minuten per schaap.
Daarbij maakt Den Boer gebruik van een elektrisch apparaat, waarvan hij zorgt dat de messen goed scherp zijn. Dat is zowel voor de scheerder fijn, die dan minder kracht hoeft te zetten om door de vacht te komen, als voor het schaap, waarvoor het scheren met een scherp mes een stuk sneller verloopt. Want hoewel het schapenscheren bij de Herkingse schapenboer vlot verloopt, voor een schaap levert het dikwijls toch wel stress op, zodat Den Boer eraan hecht dat ieder schaap maar zo kort mogelijk onder 't mes hoeft.

Hij doet dit jaarlijks zo ongeveer aan het eind van de zomer. De vacht moet eraf onder meer omdat anders de lammeren niet goed meer bij de uier kunnen komen. Ook kan de vacht te vuil worden en kunnen er maden in komen. En natuurlijk kan de wollen jas ook te zwaar worden voor het dier zelf. "Het gewicht van de vacht die van een schapenlijf komt, varieert tussen de één en de zes kilo, gemiddeld zo'n drie á drie en een halve kilo", vertelt Den Boer.
Terwijl hij aan het scheren is, ziet hij dat van sommige schapen de wol geler van kleur is dan bij andere schapen. "Kijk, bij deze is er waarschijnlijk in de schuur graszaad tussen terecht gekomen. Vandaar deze verkleuring", legt hij uit. Ook van een volgend schaap is de vacht erg geel. "Deze heeft 't tijdens het lammeren vermoedelijk zwaar gehad", constateert Den Boer als hij voelt hoe los de structuur van de vacht is.

Na het scheren worden de vachten opgekocht. Hoeveel ze opleveren, is afhankelijk van de marktprijs die dan geldt. Alleen de witte schapenvachten zijn interessant. "Daarvan kun je alle kleuren wol maken, van een zwarte vacht alleen zwarte wol", legt Den Boer uit.
Terwijl hij zo bezig is, komen er verscheidene recreatieve fietsers langs, die graag even afstappen om het schapenscheren van dichterbij te bekijken. Een verrassende onderbreking, waar ze tijdens hun fietstocht op het eiland zo spontaan tegenaan rijden.