Afbeelding
Foto:

Gewogen Woorden

'Gewogen woorden', bevat de belijdenis van Westminster, de grote en kleine catechismus van Westminster en een uitvoerige inleiding op deze belijdenisgeschriften. Het vertaalwerk is een nauwkeurig werk geweest van Thera Tanis-Baars en het geheel is ingeleid door Prof. Dr. A. Baars. We mogen dankbaar zijn, dat deze geschriften in een goede Nederlandse tekst zijn verschenen, maar tegelijk ook het eigene van de Puriteinen hebben bewaard.

Het boek is verschenen bij De Banier, onder ISBN nummer 9. 789. 033617. 324, het bevat 208 pagina's en kost € 22,50. Maar dan hebt ook een standaardwerk naast onze eigen belijdenisgeschriften. Meer dan de moeite waard om aan te schaffen, te lezen en te herlezen.

In 2013 verscheen bij De Banier al 'Belijden in zevenvoud'. De zeven protestantse belijdenisgeschriften worden daar in parallelle kolommen aan de hand van thema's behandeld. Voor dat doel zijn de belijdenis en de Kleine Catechismus van Westminster opnieuw uit het Engels vertaald door Thera Tanis – Baars. Want de bestaande vertalingen in het Nederlands bevatten verschillende onvolkomenheden.

Tegelijk kwam bij uitgeverij de Banier de gedachte op om deze nieuwe vertaling van de beide belijdenisgeschriften van Westminster in een afzonderlijk boekje uit te geven. Maar dan zou ook het derde belijdenisgeschrift van Westminster opnieuw vertaald moeten worden. En zo is de complete tekst van alle drie belijdenisgeschriften van Westminster weer in het Nederlands beschikbaar. Een mooi resultaat ligt voor u.

Vooral de vertaling van de Grote Catechismus was niet eenvoudig. Het is een uitvoerig geschrift met veel details. Daarbij komt nog dat het zeventiende-eeuwse Engels behoorlijk wat ingewikkelde zinnen bevat. Bij de behandeling van de Tien Geboden komen ook nog eens veel opsommingen voor. Ondanks dat, is het waardevol om deze geschriften te lezen, want ze geven een zuiver beeld van de gereformeerde, puriteinse spiritualiteit in de zeventiende eeuw weer. En de Grote Catechismus geeft verschillende aanvullingen bij de andere twee belijdenisgeschriften.

In het woord vooraf wijzen de auteurs op de grote nauwkeurigheid bij de totstandkoming van de drie geschriften op de verschillende synodes. Wat het geheel ook verrijkt zijn de talloze Schriftbewijzen. We merken telkens de afweging, waar zaken zo en niet anders zijn geformuleerd.

De schrijvers hebben dit werk met vreugde gedaan en zij hopen dat dit geschrift mag bijdragen tot een beter verstaan van het karakter van het historisch puritanisme. Met name kunnen zij bij de catechismuspreek en het catechetisch onderwijs in Nederland ons een dienst bewijzen. Het zou ook goed zijn om meer begrip te kweken tussen de gereformeerde kerken, die zich baseren op de drie formulieren van enigheid en de kerk uit de traditie van Westminster. Al geven de schrijvers gelijk toe, dat er ook zeker accentverschillen aan het licht zullen komen…

Prof. Baars geeft naast de historische context weer hoe het op de synode tot stand is gekomen en geeft een inleiding op de drie geschriften met theologische kenmerken. In hoofdstuk 7 heeft hij de receptiegeschiedenis weergegeven. Hoe is een en ander in kerken ontvangen.

De belijdenis van Westminster zet in met de Heilige Schrift, vervolgens God en de heilige Drie-eenheid, Gods eeuwig besluit, daarna schepping, voorzienigheid en val. De laatste hoofdstukken gaan in op het heilig avondmaal des Heeren, de kerkelijke tucht, synodes en concilies, de staat van de mens na de dood en de opstanding van de doden en het laatste oordeel.

Dan volgt de Grote Catechismus van Westminster en tenslotte de Kleine Catechismus van Westminster.

Opmerkelijk is de inzet van de Kleine Catechismus en zijn geestelijke toon:

Vraag 1: ·Wat is het hoogste doel van de mens?

Antwoord: Het hoogste doel van de mens is om God te verheerlijken en zich eeuwig in Hem te verheugen. Met als tekstverwijzingen: Romeinen 11:36, 1 Korinthe 10: 31 en Ps. 73: 25 – 28.

Naast onze eigen belijdenisgeschriften is het goed om ook van deze geschriften kennis te nemen. We zullen veel herkenbaars tegenkomen, maar ook andere notities, die het waard zijn om te overdenken.

We zeggen Thera Tanis – Baars en professor Baars heel hartelijk dank voor dit waardevolle boek.

Neem en lees!