Afbeelding
Foto:

Het eiland op de kaart

"0187" staat er in dikke letters achterop de gepimpte sportauto. De eigenaar wil er, denk ik, mee laten zien dat hij van Flakkee komt en daar trots op is. Een beetje zoals Rotterdammers zich laten voorstaan op hun netnummer 010 en heel Nederland weet dat 020 bij Amsterdam hoort. De autosticker is een zeldzaam staaltje van publieke trots op Goeree-Overflakkee. Meestal schreeuwen de inwoners van het eiland het niet van de daken dat ze in één van de mooiste gebieden van Nederland wonen.

Nee, dan de Friezen. Toen ik een paar jaar terug in Australië was, zag ik een jongen lopen met een Fries vlaggetje aan zijn backpack. Aan de andere kant van de wereld wilde hij nog steeds laten zien dat hij niet zomaar een Nederlander is, maar een Fries. Na de eerste ontmoeting trokken we een paar weken samen op. Grappig was het moment waarop hij aan een groepje Zuid-Koreanen ging uitleggen dat Friesland een landje in een land is. Met wel een eigen taal, maar geen eigen regering. Helemaal snappen deden ze het niet…

Op dit moment wordt er werk gemaakt van het op de kaart zetten van Goeree-Overflakkee. De zeehondenopvang als publiekstrekker, coöperatie 'Buutegeweun' als merk om de eilandelijke producten herkenbaar te maken en bij Ouddorp wordt gewerkt aan het luxe resort Punt-West. Kortom er wordt aan de weg getimmerd. Wat beter kan is de eilandelijke trots. Op het moment dat de bijna 50.000 eilanders ambassadeurs worden staat Goeree-Overflakkee binnen no-time op de kaart. Daar kan geen reclamecampagne tegenop.

We kunnen wat dat betreft wat leren van de Friezen. Die zijn trots op de eigen taal, eilanders mogen best trots zijn op hun dialect. In Friesland wapperen in ieder dorp Friese vlaggen en in hartje Utrecht kwam ik een man tegen op klompen met blauwe banen en rode hartjes. De Friezen zijn eerst Fries en dan pas Nederlander. Daar kunnen we nog wat van leren.