De transformator staan onder een afdak naast het vernieuwde verdeelstation. Foto: Wim van Vossen Fotografie/Stedin
De transformator staan onder een afdak naast het vernieuwde verdeelstation. Foto: Wim van Vossen Fotografie/Stedin Foto: Wim van Vossen Fotografie / Stedin

Zware transformatoren geplaatst bij verdeelstation Middelharnis

'Zware jongens' zijn het, de twee transformatoren die zijn geplaatst bij het verdeelstation tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet. Met speciaal transport van Mammoet zijn de transformatoren vervoerd van de haven van Middelharnis naar het verdeelstation. De plaatsing van de twee 'stroomomvormers' is een nieuwe stap in de richting van een vernieuwd elektriciteitsnetwerk op Goeree-Overflakkee.

Door Martijn de Bonte

Een transformator regelt de hoeveelheid stroom. De twee nieuwe transformatoren, van Duitse makelaardij, zijn de schakel tussen de nieuwe hoogspanningskabel en het netwerk dat de stroom naar de lokale elektriciteitshuisjes brengt. Als er op het eiland stroom nodig is wordt de hoogspanning (150.000 volt) omgevormd naar middenspanning (13.000 volt). Op de momenten dat er meer stroom wordt opgewekt, bijvoorbeeld als het hard waait en de windmolens veel stroom opwekken, wordt de middenspanning omgevormd naar hoogspanning.

Levensduur

De meeste mensen kennen wel het zoemende geluid dat klinkt in de buurt van een elektriciteitshuisje of een verdeelstation. Dat geluid betekent dat de transformatoren aan het werk zijn. Een transformator gaat tientallen jaren mee, dus de 'zware jongens' komen voorlopig niet meer van hun plaats. De twee nieuwe transformatoren staan naast het verdeelstation onder een afdak. Ze staan 'buiten', omdat ze op die manier hun warmte kwijt kunnen.

Werkeiland

"Nee, ze zijn geen gezonken schepen of een goudschat tegen gekomen," zegt Harald Hanemaaijer, voorlichter van Stedin over de boringen onder het Haringvliet door. De twee mantelbuizen zijn geplaatst, de komende maanden worden de elektriciteitskabels door de buizen getrokken en aangesloten. Het werkeiland midden op het Haringvliet is de komende maanden nog gewoon in gebruik. Alles verloopt tot nu toe volgens plan. Eind dit jaar gaat er voor het eerst hoogspanning door de nieuwe verbinding. Dan ligt het eiland niet meer aan het einde van de lijn, maar is het op twee plaatsen verbonden met de overkant. Dan is de cirkel rond.

Het transport en de plaatsing zijn vastgelegd in een timelaps.