Afbeelding
Foto:

Nieuwe serie romantische koraalbewerkingen

De Middelburgse organiste Margreeth de Jong is bij uitgeverij Den Hertog een nieuwe serie koraalbewerkingen gestart. Dit keer in de romantische stijl. Van de eveneens bij Den Hertog uitgegeven serie "Andächtige Musique", met psalmen en gezangen in barokstijl, verschenen inmiddels twaalf delen.

Door Jaap Hollaar

De nieuwe serie zal bewerkingen bevatten van psalmen en geestelijke liederen in een romantische stijl. Het eerste deel van deze serie bevat een sonate in vier delen (Grave – Cantabile – Andante – Fuga) over de berijmde psalm 84. Dit in de stijl van Mendelssohn. In het eerste deel van de sonate klinken de eerste drie regels van vers 1. In de delen twee en drie heeft de componiste gedacht aan het 5e vers. Het laatste deel heeft betrekking op vers 6. Om de verbondenheid van componeren goed op te kunnen merken is de berijmde psalm 84 ook weergegeven in deze bundel. Het is waardig gecomponeerde muziek die de tekst ondersteunt. Je hoort en ziet de stijl van Mendelssohn er duidelijk in terug. Het is knap als je met betrekkelijk weinig noten zoveel muziek kan maken en je daarbij ook houdt aan de gekozen stijl. Daarmee zijn de koraalbewerkingen ook leerzaam voor componerende musici.

Verzorgde muziekbundel

Wie zijn orgelvaardigheden wil uitbreiden met het studeren van koraalgebonden literatuur heeft hier een aanrader. Met name omdat de bundel goed is verzorgd en gedocumenteerd. De muziek is voor een doorsnee organist goed te spelen. Af en toe een pittige passage: dat hoort erbij. Maar er is meer dan noten spelen. Ook hier wordt van de organist muzikaliteit gevraagd omdat het stuk gebaseerd is op een psalm. Het is dan ook aan te bevelen voor het spelen bewust te zijn wat er gespeeld gaat worden en wat de componiste met elk gedeelte van haar sonate voor ogen heeft. Het enige wat er aan toegevoegd had kunnen worden zijn registratie ideeën. Nu zijn registratievoorstellen afhankelijk van de context, het karakter van het orgel en andere factoren. Toch ligt hier een mogelijkheid om onderwijs te geven over het registeren overeenkomstig de romantische orgelliteratuur. Soms wordt bij romantische orgelmuziek gedacht aan orgelmuziek met grote akkoorden en veel tremulanten. Deze prachtige bundel laat zien dat romantisch componeren echt een stijl is uit de muziekperiode, met z'n eigen kenmerken en klankkleur.

Muziekvoorbeelden

Op de website van Margreeth www.margreethdejong.nl zijn veel muziekvoorbeelden te vinden, zowel van deze compositie over psalm 84, als van vele andere.

De organiste

Margreeth Chr. de Jong behaalde in 1986 aan het Rotterdams Conservatorium de diploma's Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel, gewaardeerd met het cijfer 10. Zij vervolgde haar studie bij Guy Bovet te Zwitserland, bij Jean Langlais en Marie-Louise Jaquet-Langlais aan te Parijs. Ze behaalde eerste prijzen op het internationale UFAM-orgelconcours te Parijs en het internationale César Franck-concours te Haarlem. Ze werd vanwege haar verdiensten voor de Franse orgelcultuur met de zilveren medaille onderscheiden.

Margreeth Chr. de Jong is kerkmusicus van de Nieuwe Kerk te Middelburg. Zij geeft concerten en maakt CD-opnamen. Daarnaast profileert zij zich als componiste. Zij componeerde een ruim aantal werken in barok- en romantische stijl voor orgel, koor & orgel en voor sopraan & orgel.

Vanaf januari 2005 doceert ze hoofdvak orgel en solfège binnen het kader van de universitaire Bachelor-opleiding aan het University College Roosevelt, het internationale "Honors College" van de Universiteit Utrecht te Middelburg.