Winnaar Kees Grinwis met alle overige prijswinnaars in de Palingwedstrijd.
Winnaar Kees Grinwis met alle overige prijswinnaars in de Palingwedstrijd. Foto: Jaap Ruizeveld

Kees Grinwis wint ook de vierde Ouddorpse Palingrookwedstrijd

OUDDORP - Alle deelnemers aan de (inmiddels traditionele) vierde Ouddorpse Palingrookwedstrijd gingen natuurlijk voor de hoofdprijs. Toch kon er maar één de uiteindelijke winnaar zijn. Zaterdagmiddag oordeelde de deskundige jury, bestaande uit Kees van Dam, Kees Tanis en Krijn-Jan v.d. Velde, dat de superbokaal opnieuw in de wacht was gesleept door Kees Grinwis. Na zijn succes in 2013 bleef hij met 98,5 punten ook dit jaar de concurrenten ruim voor. Opvallend en voor de wedstrijd aantrekkelijk was dit keer het aantal jongeren en nieuwkomers. Plaats van handeling was het terrein van de familie Hameeteman aan de Dorpsweg in de eilandelijke badplaats, waar bezoekers ook hun steun konden betuigen bij de Kika-stand en de kraam met lokale en streekproducten.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Bokaal, bekers, medailles en een sponsorbijdrage van Plaza 't Hoekje konden na het voorlezen van het juryrapport worden overhandigd aan een negental deelnemers. De jongeren wisten zich uitstekend te klasseren. Met een tweede plaats voor Jan Jaap Struik uit Dirksland met 95 punten en een derde positie (92 punten) voor Jos Abresch uit Oude-Tonge. Beiden traden in de voetsporen van hun 'leermeester' Kees Grinwis.
"Eventjes afkoelen. Het is warm zat", gaf Abresch in de ochtenduren al aan. Samen met Jan Jaap Struik uit Dirksland moesten zij het onder andere opnemen tegen 'oude geroutineerde rotten in het vak', waartoe zeker Job Rozemond en Ab Jansen en niet te vergeten organisator Kees Grinwis, allen uit Ouddorp, gerekend mogen worden.

Tropisch warm

Over belangstelling had men – ondanks de tropische temperatuur – niet te klagen. Zelfs waren bewoonsters en bewoners vanuit De Vliedberg door vrijwillige hulpverleners in rolstoelen naar het wedstrijdterrein gereden. Voor mevrouw Grinwis, de moeder van palingroker Kees, een mooie gelegenheid om, vanuit een schaduwplekje bij het woonhuis, de inzet van de organisator en uiteindelijke winnaar te bekijken. Job Rozemond weet al jaren de show te stelen doordat hij zijn rookvat op wielen achter zijn solex bindt. Alles ziet er professioneel uit, maar dat wil niet zeggen dat de concurrentie - neem bijvoorbeeld Jan Kievit - met zelf gemaakte vaten en jute zak, op de ouderwetse manier, niet tot een fraaie klassering kan komen.

Juryrapport

Rond de klok van drie uur in de middag stijgt de spanning. Het is wachten op het juryrapport. Dat is niet zomaar een cijferlijstje. Er wordt beoordeeld op uiterlijk/kleur uitwendig, uiterlijk/kleur inwendig, smaak algemeen en zoutgehalte. Het was uiterst spannend, gaf de jury ook aan. Bijna alle ingeleverde producten waren goed.

De uitslag: 1. Kees Grinwis, 2. Jan Jaap Struik, 3. Jos Abresch en 4. Sjaak Berkenbosch (Middelharnis) met 90 punten, een gedeelde 5e plaats met 82 punten voor Ab Jansen, Jan Kievit en Rik Berkenbosch, 6. Cor Punt 79 punten en 7. Job Rozemond met 66 punten. Vaste deelnemer Hans Bakelaar moest dit keer, op medisch advies, verstek laten gaan.

Nieuwkomers  Abresch en Struik met een gerookte haai.