De oudste deelnemer aan de Eilanden-Nieuwsfietstocht was de heer Anton Looy. Hij is in februari jl. 90 jaar geworden. Foto: Hans Villerius
De oudste deelnemer aan de Eilanden-Nieuwsfietstocht was de heer Anton Looy. Hij is in februari jl. 90 jaar geworden. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Verslag derde Eilanden-Nieuwsfietstocht

SOMMELSDIJK - Woensdag 16 juli werd de derde Eilanden-Nieuwsfietstocht van dit seizoen verreden. Jaap van Nieuwenhuijzen en Hans Bruggeman, de mede-organisatoren en leiders van de tocht, maakten een verslag.

"Het was een prachtige dag, bij de derde E.N. fietsroute over het oostelijk deel van ons eiland. Zo'n 120 fietsers hebben zich aangemeld. Wij zien vele trouwe volgers, maar ook fietsers vanuit, de Hoeksche Waard, Zeeland en de Veluwe.
De start is op de prachtig gelegen Camping "De Grevelingen". Na de inschrijving worden de deelnemers weer hartelijk welkom geheten door Jaap. Na een korte uitleg over de route gaan we van start. Slingerend over landweggetjes en prachtige dijken komen we na zo'n 10 km. aan op Camping "De Lage Werf" in Zuidzijde. Wij worden opgewacht door gastvrouw Miranda Buys. De uit 1640 stammende boerderij staat als een parel in de zon. Er wordt iets verteld over de geschiedenis van de boerderij die in ± 1640 is gebouwd als jachthuis. Miranda leidt ons, vol trots, rond over de lommerrijke camping, waar plaats is voor 10 vaste plaatsen en tien losse staanplaatsen. Uitbreiding van het geheel staat eraan te komen. Voor vele fietsers een aangename kennismaking met een plaats, al eeuwen op ons eiland, maar totaal onbekend. We fietsen verder en komen terecht op de "Oude Stee" van de dames Ras. Hier worden we ontvangen met een kopje koffie/thee met eigen gebakken koekjes. Ook hier de geschiedenis van de boerderij en van de familie Ras, waarbij de zorgzaamheid van de familie een centrale rol speelt. Wilma vertelt dat haar ouders de zorg hadden voor twee ongetrouwde zussen en dit werd door hun kinderen liefdevol voortgezet. Het is een waar museum geworden waarin in de zomermaanden een kijkje kan worden genomen. Die mogelijkheid is er op vastgestelde dagen en wel op de zaterdag. Er is een hoogstamboomgaard, en een moes- en siertuin. Verbazing alom over de afmeting en de overvloed aan diverse groentes, sierfruit, etc. De dames hadden uit de tuin voor de fietsers een paar manden met nieuwe oogst kroosjes neer gezet, zelfs met een plastic zakje om er wat mee naar huis te nemen, om daar nog eens te proeven van wat wel de stamvader van onze pruimen wordt genoemd. Dat het daar goed toeven moet zijn, blijkt wel uit de leeftijd van de zussen, de oudste is 104 geworden en de jongste, nog levende tante, is 101 en verblijft in een verzorgingshuis.
Na een woord van dank fietsen we verder en stoppen we bij tuindersbedrijf Gebr. Van Vugt in Achthuizen. Hier wordt, je zou bijna zeggen aan de lopende band, sla geteeld. Door de heer Van Gelder werd het proces uitgelegd en gezien de vele vragen was dit weer een leerzame stop. Ook weer zo'n plaats waar je langsfietst, maar waar je geen weet hebt van wat er allemaal nodig is om het product bij de consument te krijgen.
Onze laatste stop ligt op Suisendijk, met een prachtig uitzicht over het water. Hier wordt e.e.a. verteld over de natuurontwikkeling, etc. Het laatste stukje fietsen we langs het water terug naar camping "De Grevelingen". Was de middag voor velen al een ontdekkingstocht, het bleek dat hieraan nog geen einde was gekomen. We werden opgewacht door de Fam Van Wijk, van Live gekookt. In de sfeervolle zaal van de camping stond een prachtig opgemaakt buffet. Er kon een keuze worden gemaakt uit diverse soorten pasta's, aangevuld met sausen en salades. Het echtpaar Van Wijk vertelde bij het opscheppen iets over de gerechten. Bij het begin van het buffet stond de aankondiging dat een tweede keer opscheppen zeker was aan te bevelen. Welnu, hiervan werd na zo'n 35 km te hebben gefietst dankbaar gebruik gemaakt. Al met al weer een prachtige middag met een verrukkelijk einde.
Wij danken allen die ons wilden ontvangen bijzonder. Het was weer een prachtige ervaring. En zoals dat zo mooi heet: "last but not least" Henk, Jan en Bert weer ontzettend bedankt voor jullie onmisbare hulp om ook deze rit weer tot een succes te brengen. Wij hebben het met plezier gedaan!".