Een aantal deelnemers aan de bijeenkomst in Het Diekhuus reisde af naar de Haringvlietbrug om zich daar te laten fotograferen, als markering van de vijftigjarige verjaardag van de oeververbinding. Foto: Wim van Vossen Fotografie.
Een aantal deelnemers aan de bijeenkomst in Het Diekhuus reisde af naar de Haringvlietbrug om zich daar te laten fotograferen, als markering van de vijftigjarige verjaardag van de oeververbinding. Foto: Wim van Vossen Fotografie. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Flakkee vijftig jaar uit zijn isolement

MIDDELHARNIS – Veel eilanders van nu zullen het zich amper kunnen voorstellen: tot vijftig jaar geleden duurde een reis naar Rotterdam drieënhalf uur. Je vertrok bij Hotel Meijer in Middelharnis en kwam aan bij de Boompjes in de Maasstad. Een hele onderneming, waaraan op 20 juli 1964 een eind kwam. Die dag opende minister J. van Aartsen, de vader van de huidige burgemeester van Den Haag, de Haringvlietbrug, de eerste vaste oeververbinding. Goeree-Overflakkee was geen eiland meer. Flakkee was uit zijn isolement.

Door Kees van Rixoort

Om stil te staan bij de grote betekenis van deze historische gebeurtenis, was er zaterdag 19 juli – op een dag na een halve eeuw na de feestelijke ingebruikname – een kleine informele bijeenkomst in de foyer van het Diekhuus. Streekarchivaris Jan Both blikte terug op de ontstaansgeschiedenis van de brug. Daarin kwam duidelijk naar voren dat het om een initiatief ging van de eilandelijke bevolking zelf – vooral de agrariërs, die hun producten via de weg gemakkelijker konden slijten, en de dertien toenmalige gemeenten. Al waren er ook wel bewoners die minder stonden te springen. Ze vreesden onder meer de komst van dagjesmensen en nozems, inkomstenderving voor de eilandelijke middenstand en aantasting van de zondagsrust.

FLUZI

Voor de meeste eilanders was de komst van de brug echter een feestelijke gebeurtenis. Vlaggen gingen uit. En een maand later was er een groot evenement met artiesten, onder wie Rob de Nijs, Willy en Willeke Alberti, activiteiten, kraampjes en een kermis. Deze manifestatie, FLUZI (Flakkee Uit Zijn Isolement geheten), vond plaats aan de Doetinchemsestraat, ter hoogte waar nu chinees restaurant Rose Garden is te vinden, met uitzondering van een orgelconcert dat in de kerk plaatsvond. Er stond een hoge steiger, die – als je goed keek – uitzicht gaf op het middelpunt van alle feestelijkheden: de Haringvlietbrug. FLUZI maakte grote indruk en staat nog altijd in veel geheugens gegrift. Ook konden de aanwezigen in het Diekhuus nog eens kijken naar een uitzending van Achter het Nieuws, het actualiteitenprogramma van de VARA, over de ontsluiting van het eiland en een filmpje over de feestelijke maar tevens chaotische en nogal hectische opening, waarin duidelijk wordt dat Goeree-Overflakkee er alles aan doet om de landbouwproducten te promoten.

Lees verder op pagina 12.