De oude baas en de nieuwe baas poseren nog één keer samen. Foto: Hans Villerius
De oude baas en de nieuwe baas poseren nog één keer samen. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Jurgen van Oevelen neemt Fysiotherapie Koese over

MIDDELHARNIS – Fysiotherapie Koese is per 1 januari jl. in andere handen overgegaan. Opgericht in 1976 en in 1982 verhuisd naar de huidige vestigingslocatie aan de Koningin Julianaweg te Middelharnis, heeft Frits Koese deze praktijk uitgebreid met vestigingen ook in Stellendam, Dirksland, Sommelsdijk en Oude-Tonge. Maar sinds begin dit jaar heeft de praktijk een nieuwe eigenaar, nadat fysiotherapeut Jurgen van Oevelen het bedrijf heeft overgenomen en toegevoegd aan zijn JOFIB-organisatie, die al tien fysiopraktijken in West-Brabant en Zeeland telde.

Door Hans Villerius

Fysiotherapie Koese is al jaren een begrip op Goeree-Overflakkee. Met een vijftal vestigingen, verspreid over het eiland, een zestal verschillende disciplines en vijftien gediplomeerde en BIG-geregistreerde fysiotherapeuten, waarvan het merendeel een specialisatie kent, is deze fysiotherapiepraktijk in de achtendertig jaar dat ze bestaat uitgegroeid tot de meest omvangrijke van het eiland. En dat is precies wat Frits Koese voor ogen had: een grote praktijk met meerdere vestigingen. Want als je als praktijk verschillende specialisaties in huis wilt halen, moet je een groter patiënten aanbod hebben. Immers, om als therapeut voldoende vaardigheid te hebben en te houden, moet je voldoende klachten zien én behandelen. En om meer patiënten in de praktijk te hebben, heb je een groter werkgebied nodig. Daarnaast vindt Koese het belangrijk om zorg zo dicht mogelijk bij de mensen in de buurt te verlenen, zodat patiënten niet al te ver van huis hoeven om naar een goede fysiotherapiepraktijk te gaan. Dat vraagt om meerdere vestigingen in je werkgebied. Bovendien vereist continuïteit van zorgverlening en een stabiele kwaliteit van zorg in je praktijk om een grotere organisatie, zodat je daarin minder kwetsbaar bent. Vanuit die visie is 't dat Frits Koese steeds heeft gewerkt aan, inderdaad, een grote praktijk met meerdere vestigingen.

Overname

Maar voor Koese ontstond de noodzaak om 't rustiger aan te gaan doen. Daarom ging hij op zoek, niet alleen naar iemand die zijn praktijk over wílde nemen, maar vooral naar iemand die de praktijk over kón nemen. Anders gezegd, iemand die vanuit dezelfde praktijkvisie dacht en werkte dan Koese zelf. Die opvolger vond hij augustus vorig jaar in de persoon van Jurgen van Oevelen. Die had in Brabant en Zeeland al een grote praktijk, JOFIB Fysiotherapie genaamd, met diverse specialisaties en eveneens met meerdere vestigingen. Na eerst verkennende gesprekken te hebben gehad, bleken Koese en Van Oevelen elkaar verrassend snel te hebben gevonden en besloot Van Oevelen in november dat de overname een feit moest worden. Meteen nam hij de algehele leiding over en per 1 januari jl. ging Fysiopraktijk Koese officieel in andere handen over. Koese, die op deze datum de praktijk heeft verlaten, is blij dat de overname zo snel en zo goed geregeld kon worden. En Van Oevelen vindt 't heel fijn dat hij deze praktijk, als aparte tak, aan z'n bestaande praktijk toe kon voegen. Organisatorisch blijft in Middelharnis alles gewoon zoals 't was, met dezelfde vertrouwde therapeuten en medewerkers. Alleen de naam is enigszins aangepast. Die luidt nu: Fysiotherapie Koese JOFIB. JOFIB staat voor: Jurgen van Oevelen Fysiotherapie In Beweging.

Multidisciplinair

Jurgen van Oevelen (44) studeerde in 1996 af als fysiotherapeut en startte meteen een eigen praktijk. Hij vestigde zich graag in een multidisciplinair gezondheidscentrum, waarbij hij samenwerking zocht om zorg zo goed mogelijk te organiseren, zo dicht mogelijk bij de patiënten thuis en zo nodig áán huis. Dit vraagt om multidisciplinaire samenwerking, geeft Van Oevelen aan. In de loop der jaren vestigde hij zich op meerdere locaties in zijn Brabantse en Zeeuwse werkgebied. Ondanks dat dit best de nodige aandacht vraagt in het aansturen van de praktijk, blijft Van Oevelen bewust ook patiënten behandelen, om dit facet van het werk vooral niet kwijt te raken. Heel belangrijk vindt hij het dat patiënten snel geholpen kunnen worden, in principe op werkdagen binnen 24 uur.

Keuzevrijheid

Daarnaast vinden hij en Koese het belangrijk dat patiënten er zich bewust van zijn dat ze keuzevrijheid hebben door welke fysiotherapiepraktijk ze behandeld zullen worden. "Je ziet nogal eens dat patiënten door specialisten of zorginstellingen naar een praktijk binnen hun eigen organisatie worden gestuurd of gehouden, waar ze misschien zelf op de één of andere manier iets mee hebben, terwijl de vraag of juist díe specialistische kennis die de patiënt nodig heeft, of de juiste kwaliteit van apparatuur waarmee wordt gewerkt, ook werkelijk aanwezig is. Patiënten doen er goed aan, voordat ze hun fysiozorg inkopen, zelf hier zich goed in te verdiepen en te kijken welke praktijk het beste bij hen past. Dat ze zich dus niet zonder meer hier of daar heen laten sturen, want daarmee heb je als patiënt niet per definitie de beste vorm van zorg die bij je past."

Plus-praktijk

Met het oog op dit laatste geeft Van Oevelen aan dat het van belang is goed te letten op de certificering en contractering van fysiotherapiepraktijken. De praktijk van Frits Koese was al HKZ-gecertificeerd, wat aangeeft dat aan alle wettelijke criteria wordt voldaan, maar sinds kort is ze ook HCA-gecertificeerd. Net als de overige JOFIB Fysiotherapiepraktijken trouwens van Jurgen van Oevelen, die dit certificaat al hadden. "Voor de praktijk in Middelharnis is het echt een topprestatie om in een half jaar tijd dit niveau te halen", zegt Van Oevelen. "Het is ook helemaal een teamprestatie, want alleen dankzij de inzet van alle medewerkers is zoiets mogelijk. In de praktijk betekent HCA-certificering dat je over dossiervorming beschikt, voor zorgverzekeraars belangrijk, en mag je jezelf een zgn. Plus-praktijk noemen. Slechts zeven procent van alle fysiotherapiepraktijken in Nederland kan zich kwalificeren als Plus-praktijk. En dat hebben we nu dus ook op Goeree-Overflakkee", zegt de nieuwe praktijkeigenaar trots, "een kwalitatief transparante organisatie, met een uitstekende samenwerking tussen artsen en het ziekenhuis".
Zie voor meer informatie de websites www.fysio-flakkee.nl en www.jofib.nl.