De mannen van de elektriciteit. Links Willem Vroegindeweij en rechts Johan Krijgsman (foto Wim van Vossen).
De mannen van de elektriciteit. Links Willem Vroegindeweij en rechts Johan Krijgsman (foto Wim van Vossen). Foto: Wim van Vossen Fotografie

Elektriciteit is tijdens de Omloop in goede handen

OUDE-TONGE – Vrijdag 22 augustus, om zeven uur in de ochtend, begint de 'werkdag' voor Johan Krijgsman. Daarna gaat het continu door: de hele dag, de nacht van vrijdag op zaterdag en de hele zaterdag. Om halftien, tien uur 's avonds komt hij weer boven water, zoals hij zelf zegt. Een hele klus, de elektriciteit regelen tijdens de Omloop van Goeree-Overflakkee. Maar Krijgsman (net 46) doet het graag, samen met zijn vaste maat Willem Vroegindeweij. Nog een maandje, dan rijden ze weer rond met hun haspels, verlengsnoeren en 'paddenstoeltjes'.

Kees van Rixoort

Johan Krijgsman was een jaar of zeven geleden aan het schaatsen. Op het ijs kreeg hij de vraag of hij misschien vrijwilliger wilde worden. De techniek regelen tijdens de Omloop. Het leek hem wel wat, elektriciteit is zijn dagelijks werk. "Toen is het balletje gaan rollen", blikt hij terug. "Ik ben nooit meer weggegaan. Willem en ik werken samen, dat is heel plezierig."

Veiligheid boven alles

De twee inwoners van Oude-Tonge – deel uitmakend van een enorm corps vrijwilligers dat zich inzet voor een soepel georganiseerde Omloop – zorgen voor internet en licht op de commandopost, nu in Middelharnis, voorheen in Ooltgensplaat. Verder gaan ze naar de rust- en eetlocatie in Ouddorp – Westhoeve, voorheen de vismijn – om de elektriciteit te regelen. Er is daar nogal wat stroom nodig om het eten warm te houden. Bij Webego, waar het eten en drinken wordt gekoeld en de koffieketels staan, zorgen Johan en Willem voor voldoende spanning. En tijdens de Omloop zelf houden ze de aggregaten bij de controleposten – "een stuk of zestien" – in de gaten. Als er iets misgaat, zijn ze snel ter plaatse om de storing te verhelpen.
"Wij zorgen dat de elektriciteit geregeld is, zodat er internet is, een lichtje en warm eten", vat Johan Krijgsman de taken samen. "Veiligheid boven alles." Als er even niets elektrisch te doen is, verlenen hij en Willem Vroegindeweij hand-en-spandiensten, waar het ook maar nodig is. "Als er midden in de nacht gebeld wordt, dat er ergens geen frisdrank meer is, dan brengen wij het langs."

Verantwoordelijk

De Omloop zelf, dit jaar 22 en 23 augustus, vormt het zwaartepunt van de inzet. Maar eerder in het jaar zijn er al bijeenkomsten en vergaderingen om alles goed voor te bereiden en, op het laatst, de puntjes op de i te zetten.
Krijgsman doet het graag. Hij komt er dit jaar zelfs een dag eerder voor terug van vakantie. "Ze rekenen op je. Punt", zegt hij resoluut. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de gang van zaken. Bovendien: "Het is te veel werk voor Willem alleen."

Schitterend

Als alle lopers binnen zijn, zaterdagavond om zeven uur, zit de klus er nog niet op voor Krijgsman en Vroegindeweij. Het afbouwen van de elektrische voorzieningen – na het opbouwen van een dag eerder – moet dan nog worden afgerond. Daarna zit de lange, lange 'werkdag' erop en volgt er een welverdiende rust.
"De Omloop is schitterend", vindt Johan. "Het is mooi om anderen te helpen een prestatie neer te zetten. Zelf de Omloop lopen? Nee, laat mij maar de elektriciteit regelen."

Aanloop naar de Omloop

In de weken voorafgaand aan de Omloop schrijft Eilanden-Nieuws wekelijks een artikel over de aanloop naar de Omloop. Redacteur Martijn de Bonte loopt 1 op 1. Daarom wekelijks een column van 110 woorden. www.dewandeltocht.nl

110 woorden
Stevige wandeling

Over precies een maand start de Omloop. Dit betekent dat de tijd om te oefenen langzaam maar zeker wegtikt. Veel mensen zijn zich daarvan bewust, want ik zie steeds meer wandelaars in marstempo over het eiland stappen. Ook voor mensen die nog niet hebben geoefend zijn er nog genoeg kansen. Nu de zomervakantie is begonnen, moet er toch af en toe wel tijd zijn voor een stevige wandeling. En als de 110 kilometer er dit jaar niet in zit kan er altijd worden gekozen voor de estafette, de 80, 55 of 30 kilometer. De Omloop is een bijzondere ervaring. Het zijn net de Olympische spelen: Meedoen is belangrijker dan winnen!