Rond de overhandiging van de nieuwe brandweervoertuigen. Foto's: Hans Villerius
Rond de overhandiging van de nieuwe brandweervoertuigen. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

G-O kreeg de eerste wagens van nieuwe generatie tankautospuiten

SOMMELSDIJK – De weersomstandigheden van zaterdag waren wel toepasselijk bij wat er die morgen te doen stond in Sommelsdijk. In de zinderende hitte van het brandende zonnevuur werden vier gloednieuwe brandweerauto's overhandigd aan vier blusgroepen op het eiland. De ploegen van Goedereede, Dirksland, Sommelsdijk en Den Bommel mochten nieuwe wagens in ontvangst nemen en daar werd uiteraard een officieel tintje aan gegeven, bij recreatiecentrum De Staver.

Door Hans Villerius

De hele serie tankautospuiten binnen de regio Rotterdam-Rijnmond zullen vervangen worden. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) heeft ervoor gekozen om drie soorten nieuwe brandweervoertuigen aan te schaffen. Een standaard tankautospuit, een slagkracht tankautospuit en een combinatievoertuig. De standaard- en de slagkrachtwagen verschillen van elkaar alleen in uitrusting, waarbij de slagkrachtversie dus uitgebreider is bepakt. De combinatiewagen is een tankautospuit en hulpverleningsvoertuig in één. Tot zaterdag gingen, als dat nodig was, zowel een tankautospuit als een hulpverleningsvoertuig – met uiteraard een andere uitrusting bij zich – op pad naar een calamiteit. Waar een combivoertuig gestationeerd is, hoeft dat nu dus niet meer, maar zit alles in één wagen. In de nieuwe voertuigen zitten veel nieuwe technische snufjes en het meest moderne redgereedschap om het totale brandweerwerk professioneel mee te kunnen uitvoeren. De nieuwe voertuigen hebben een bluswatervoorraad van 2.000 liter, maar kunnen natuurlijk ook via open water of een brandkraan water geven. Ook zijn de voertuigen voorzien van een geïntegreerde tank met een schuimvormend middel, zodat ook met schuim geblust kan worden. De tankautospuiten zijn zoveel mogelijk voorzien van gelijke uitrusting en bepakking, om de uniformiteit en uitwisselbaarheid binnen de regio Rotterdam-Rijnmond te waarborgen.

Minuut stilte

Voordat directeur Brandweer van de VRR, Annemarie van Daalen, overging tot de overhandiging van de nieuwe brandweervoertuigen, stond ze stil bij de vliegtuigramp in Oekraïne. "Ons, hulpverleners, raakt het altijd als zoiets gebeurt. Als we hier zo'n ramp hadden gehad, zouden wij middenin de hulpverlening hebben gezeten. Daarom voelen wij ons, ook al vond de ramp ver weg plaats, toch betrokken." De directeur vroeg daarom allereerst een minuut stilte in acht te nemen.
Daarna legde ze uit dat alle tankautospuiten op het eiland vervangen zullen worden. "De weg daarnaartoe is niet zonder hobbels geweest, maar vandaag staan er toch vier. De rest volgt. Vanaf week 48 zal elke week één voertuig worden afgebouwd en zullen in juni volgend jaar alle voertuigen zijn vervangen."
Voordat ze de sleutels van de vier nieuwe wagens aan de betreffende ploegen overhandigde, feliciteerde burgemeester Ada Grootenboer – voor de gelegenheid in toepasselijk brandweerrood gestoken – de bemanningen met hun aanwinst. "Het is belangrijk om over goed materieel te beschikken bij het uitvoeren van jullie taak als hulpverleners."

Doop

Als overhandigingsceremonie trokken de vier nieuwe wagens, met intens blauw knipperlicht op de cabine en met sirenes die vele decibellen produceren, in kolonne voorbij op de parkeerplaats bij De Staver, om een inwijdingsdoop te ondergaan. Een waterkanon van de tankwagen van Middelharnis zorgde voor het waterballet en één voor één gingen de nieuwe wagens daar doorheen.
Ter afsluiting kregen de vier blusgroepen een fraaie groepsfoto van de ploeg tegen de achtergrond van hun nieuwe voertuig en konden belangstellenden een kijkje nemen in de opbergvakken van de wagens.