Rond de opening van Herkings multifunctionele speelvoorziening. Foto's: Hans Villerius
Rond de opening van Herkings multifunctionele speelvoorziening. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Van desolaat speelveldje naar eersteklas speelvoorziening!

Vervolg van voorpagina

Door Hans Villerius

Namens Voetbalvereniging Herkingen '55 en speeltuinvereniging 'De Krammer' gaf Jan van Dijk woensdagmiddag aan dat "dit project" al enkele jaren loopt. De speeltuinvereniging had plannen voor de aanleg van een nieuwe speelvoorziening, zo vertelde hij, maar door enkele onvoorziene omstandigheden was dit nog niet gerealiseerd. De voetbalvereniging trok zich het lot hiervan aan. Er werd een plan uitgewerkt waarbij een gedeelte van de trainingsaccommodatie van de voetbalvereniging werd afgestaan aan de speeltuinvereniging en een ander deel beschikbaar werd gesteld als speelveld voor de Herkingse jeugd.
Na presentatie van de plannen aan wethouder Trouwborst was deze direct overtuigd van de meerwaarde van het plan. Zeker omdat met de aanleg niet alleen de kleinere kinderen uit de kern er konden spelen, maar ook de oudere jeugd er veel plezier aan kon beleven. Wel zag de wethouder een en ander graag nog nader uitgewerkt. Dat gebeurde, waarbij ook nog gekeken werd naar hoe elders in den lande dergelijke projecten werden vormgegeven.
Besloten werd om voor de kinderen een speeltuintje aan te leggen en voor de oudere jeugd een veld om te kunnen voetballen, volleyballen en basketballen. En om dit speelveld het hele jaar door te kunnen benutten, was het wenselijk om dit te voorzien van een kunstgrastoplaag. De voorziening komt ook ten goede aan de Prins Johan Frisoschool, sportvereniging Animo en de voetbalvereniging.

Burgerparticipatie

Om de nodige investeringen te kunnen doen, heeft de voetbalvereniging eigen geld in het project gestoken en werd via de gemeente een lening aangegaan. Daarnaast mocht vanuit het Innovatiefonds van Rabobank Goeree-Overflakkee een bijdrage van € 10.000 worden ontvangen. Namens het fonds gaf ledenraad lid Wim den Eerzamen woensdagmiddag aan dat het hele project "voorziet in een behoefte van de hele samenleving van het dorp". Hij sprak zelfs over "een nieuw en experimenteel initiatief, een exponent van burgerparticipatie". Daarnaast nam Adviesgroep De Vogel graag de verzekering van het kunstgrasveld voor een periode van tien jaar voor haar rekening.
Uiteindelijk kon in mei jl. met de aanleg worden gestart. De werkzaamheden werden zoveel mogelijk door Flakkeese bedrijven uitgevoerd en ook een grote groep vrijwilligers heeft zich hierbij ingespannen.

Ongelooflijk

Een breed gedragen initiatief dus, niet alleen wat steun betreft, maar zeker ook in de uitvoeringssfeer. En dat deed wethouder Trouwborst woensdagmiddag bij de opening van de nieuwe speelvoorziening uitroepen dat wat hier in Herkingen plaats heeft gehad zondermeer een vorm is van participatiemaatschappij. "Dit is samen met de samenleving gerealiseerd en wat hier is gebeurd, heb ik in al m'n bestuurlijke jaren nog nooit meegemaakt. Dit grenst aan het ongelooflijke! Dit mede dankzij de goede plannen en jullie vastberadenheid! Gebruik het sportief en hou 't heel!"
Aan de wethouder was de eer om eerst het naambord van de speeltuin te onthullen en daarna met een reuzensleutel het speelveld te openen. Aansluitend werd een grote hoeveelheid blauwe ballonnen opgelaten en kon zowel de jongere als de oudere jeugd van Herkingen zich uit leven op díe plek die ze al zo lang hadden gemist in het dorp.