Het vernieuwde interieur van Restaurant De Zeemeeuw.
Het vernieuwde interieur van Restaurant De Zeemeeuw. Foto: Adri van der Laan

Restaurant De Zeemeeuw: 'Het lekkerste uitzicht' op de haven van Stellendam

STELLENDAM – In restaurant De Zeemeeuw, hoog gelegen in de UFA-visafslag aan de Stellendamse buitenhaven "kiezen 97 van de 100 honderd gasten voor een vismenu", vertelt eigenaar Kees van der Bok. Zeer kort geleden heeft het restaurant een metamorfose ondergaan en graag vertelt de ondernemer over het "bijzondere" van zijn restaurant.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Het uitzicht van "De Zeemeeuw" is zonder meer uniek te noemen. Vanuit het restaurant dat boven de aanlegsteigers van de vissershaven is gebouwd, heeft men een ruim uitzicht op de activiteiten van de vissers. En ruim 100 meter verder ziet men het scheepvaartverkeer dat zich tussen de Stellendamse sluis en de zee beweegt.
Terwijl in het water tussen de vissersschepen een zeemeeuw zich een zelf gevangen vers visje laat smaken, vertelt Kees van der Bok trots over zijn restaurant De Zeemeeuw. Zeven jaar geleden is de Ouddorpse horecaondernemer in het restaurant begonnen en steeds meer gasten hebben de weg ontdekt naar het bedrijf.
Van der Bok heeft zijn restaurant – begonnen als kantine voor de visafslag – een facelift gegeven. Patrick van der Bok van G&S Horeca & Project heeft de nieuwe inrichting ontworpen en voor de uitvoer was Concours uit Zuid-Beijerland verantwoordelijk. Het resultaat is een 'nautisch-industriële inrichting'. Stevig meubilair staat opgesteld tussen de meerpalen. Opvallend is de grote foto van de Stellendamse oude haven uit vroeger tijden. Verder zijn er ook oude havenfoto's van plaatsen elders van de kop van het eiland.
Kees van der Bok kijkt naar buiten en hij mijmert "ik heb hier het lekkerste uitzicht". Als horecaondernemer – hij is ook eigenaar van Hotel Akershoek in Ouddorp – heeft hij als hobby het bereiden van visgerechten. Bij het samenstellen van de vismenu's in zijn restaurant wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vis die rechtstreeks uit de Noordzee komt. "Verser kan het niet. Je ziet de vis hier uit de schepen komen en binnen zeer korte tijd heeft men deze op het bord".

Streekproducten

Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om de namen van de schepen van de geserveerde vis er bij te vermelden. De gasten krijgen hierdoor zeker een band met de omgeving. Kees wijst op de meerwaarde van de streekproducten. "Doordat we de vissers kennen, weten we hoe de vis behandeld wordt". Van belang is ook dat de plaatselijke economie hierdoor een impuls krijgt. "Buitenlandse vis zal je bij mij niet op het menu vinden". Daarnaast wil hij – na een moeilijke tijd voor het product – de Stellendamse garnaal weer 'op de kaart' zetten. "Wat is er nu mooier en lekkerder dan garnalen die hier in Stellendam gevangen en gepeld zijn?" Overigens staat er niet alleen Noordzeevis op de menulijst. Paling uit de Grevelingen ontbreekt ook niet.
Zijn promotie van streekproducten gaat verder dan de vis. Hij toont de Facebookpagina van De Zeemeeuw, waar hij bij een opgediende maaltijd het volgende heeft vermeld: "Het was top vanavond met de Hof asperges uit Ouddorp. Super kwaliteit, met het hele eiland op je bord. Tomaatjes van Van Noord uit Oude Tonge, eitje van Baar uit Achthuizen, zeebaars van de SL 3, roomboter van Van Schaik uit Stellendam en aerpels van Leon Aleman. Wat wil un mens nog meer?"
De filosofie van Van der Bok sluit naadloos aan bij één van de speerpunten van het project Eilandmarketing van de gemeente Goeree-Overflakkee, waarbij men het eiland 'in de markt' wil zetten en de goede dingen van de regio zo breed mogelijk bekend wil maken.
Hij noemt in dit verband ook de wekelijkse rondleidingen op de Visafslag. Toeristen en mensen uit de regio kunnen dan met eigen ogen zien hoe de gevangen vis verwerkt wordt "en als men wil kan men ze bij ons op eten…", schertst Van der Bok.
Hoewel het niet altijd even gemakkelijk is om Restaurant De Zeemeeuw te vinden, neemt het aantal bezoekers toe. Velen nemen – ook van Voorne-Putten – vanaf de Haringvlietsluizen de afslag naar de buitenhaven en weten toch de weg naar het Restaurant te vinden. Hij hoopt dat het restaurant met zijn uitgebreide viskaart een bijdrage kan leveren om de waardering voor de vers gevangen Noordzeevis verder uit te breiden. De gastvrije medewerkers van Restaurant De Zeemeeuw staan klaar om de gasten een goede en eerlijke maaltijd te serveren, die zeker zal smaken. Natuurlijk staan er ook vleesgerechten op de menukaart.

Vanaf deze week is Restaurant De Zeemeeuw vier dagen per week open: woensdag en donderdag (vanaf 16.00 uur), vrijdag en zaterdag (gehele dag). Op maandag en dinsdag op aanvraag voor groepen geopend. Meer info via Facebook of www.restaurantdezeemeeuw.nl.