Afbeelding
Foto:

Drogisterij en slijterij Van Loon, Oude-Tonge

Er zijn er meer in Nederland, drogisterijen gecombineerd met slijterijen. Andere combinaties, zoals een drogisterij met een verfwinkel, komen ook voor. Bij Van Loon had het ook zomaar een andere combinatie kunnen worden, drogisterijartikelen en wol bijvoorbeeld. "We kijken naar de vraag en spelen daarop in", zegt Eef Aleman. Dat doet het familiebedrijf in Oude-Tonge al bijna 125 jaar.

Eef Aleman is de vierde generatie die de drogisterij en slijterij aan de Kerkring runt. Ze doet dat samen met drie vennoten: haar man Ko, haar broer Marinus van Loon en diens vrouw Sita. Eef staat de hele week in de winkel. Ko doet het magazijn en het andere 'mannenwerk'. Sita is twee middagen in de zaak, "en als Eef belt".
De geschiedenis van de dorpswinkel begint in 1892. Jacob de Korte, de overgrootvader van Eef, startte een zaak met een rijk assortiment. Winkel van Sinkel, kun je ook zeggen. "Alles wat we nu hebben en nog veel meer." En dat in een pand dat veel en veel kleiner was. Een foto uit de begintijd toont een winkelinterieur vol laadjes en hangende bossen touw.
De dochter van de stichter trouwde met Marinus van Loon. Die zette de zaak voort en bracht dus de huidige naam op de gevel. Een gevel die in die jaren '50 veel groter werd. Van Loon breidde zijn winkel uit met twee buurpanden en realiseerde erboven twee woningen. Daar ging de familie wonen.
"Na de verbouwing in 1957 ontstond een voor die tijd supermoderne drogisterij", vertelt Eef Aleman. Het assortiment beperkte zich meer en meer tot drogisterij- en slijterijartikelen. "Toen mijn oom Cor een kruidenierswinkel begon, gingen de kruidenierswaren er bij ons uit." De derde generatie was op dat moment al actief: Piet van Loon, de vader van Eef, en zijn zus Pie.
Eef kwam in 1979 van school en rolde meteen de drogisterij en slijterij in. "Op de dag dat ik mijn diploma kreeg, was de heropening van de zaak. Die was na een verbouwing twee keer zo groot geworden. Wol, garen en handwerkartikelen gingen eruit toen de Novy openging in Oude-Tonge. Zo kregen we nog meer ruimte om ons te ontwikkelen als gezondheidsdrogist. Met hoofdletters en een uitroepteken!" Later, toen de Novy stopte, ging Van Loon weer handwerkartikelen verkopen.
Door een persoonlijke benadering en veel vakkennis - alle medewerkers zijn gediplomeerd - trekt Van Loon nog altijd veel klanten. En door de gunstige prijs-kwaliteitverhouding in de slijterij natuurlijk.

Afbeelding