De deelnemers aan Nacht Zonder Dak. Foto: Lia Lokker
De deelnemers aan Nacht Zonder Dak. Foto: Lia Lokker Foto: Lia Lokker

9e Nacht Zonder Dak in Den Bommel
Een nacht in een krotje voor straatjongeren

DEN BOMMEL - "Het klinkt allemaal zo ver weg," zegt de spreker, werkzaam bij stichting Tear. "We zitten hier in Den Bommel, jullie gaan straks overnachten in een weiland, maar eerlijk gezegd lijkt het in niets op Mumbai (India), toch? Geen hoge gebouwen, geen toeterende auto's, geen uitlaatgassen, geen stank…"

Door: Thom van der Sluijs

Wereldwijd leven miljoenen jongeren, kinderen en zelfs complete gezinnen op straat. Ook in Nederland zijn er mensen die leven zonder dak boven hun hoofd.

Tegen Armoede

Stichting Tear, een organisatie die vecht Tegen Armoede, werkt samen met kerken wereldwijd om armoede te bestrijden. In landen als India worden kleine gemeentes getraind om niet alleen te evangeliseren met woorden, maar ook door daden het evangelie uit te dragen.

Zo krijgen daklozen en bewoners van sloppenwijken, waaronder veel prostituees, hulp aangeboden, krijgen ze voorlichting over HIV/Aids, wordt er voor de zieken gezorgd en krijgen mensen meer kennis over hoe hygiënisch te leven.

Naast armoedebestrijding heeft Tear als doel Nederlanders bewust te laten worden van onrecht en armoede. Daarom daagde de organisatie via het project Nacht Zonder Dak ook de jongeren uit de hervormde gemeente van Den Bommel uit om één nacht te leven als straatjongere. "Waarom?", vraagt de spreker. "Omdat Jezus zegt in Zijn woord: Wat je doet voor de minste, de uitgekotste en verdrevene uit de maatschappij, dat doe je voor Mij (Matth. 25:45)".

In de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag gingen ruim twintig jonge Bommelaren de uitdaging aan. In een weiland tussen licht geurende koeien hadden ze hun krottenwijk opgetrokken uit karton, zeil en hout. "De krotten zijn door de jaren heen steeds mooier geworden," vertelt een bezoekster. "In eerdere jaren werden er nog wel eens slaapzakken meegenomen, maar die heb ik dit jaar nog niet gezien". Degenen die zich ondanks de gezelligheid en het warme kampvuur toch ter ruste wilden leggen, konden gebruik maken van een stuk karton.

Het resultaat

De jongeren hebben hun iets minder comfortabele nacht onder de hemelkoepel niet voor niks uitgezeten. Met dank aan de door hen gevonden sponsors onder leraren, vrienden, kennissen en familie hebben ze het prachtige bedrag van bijna 1200 euro bij elkaar weten te brengen. Als alles doorgaat, zal in Den Bommel volgend jaar de tiende Nacht Zonder Dak georganiseerd worden. "Bijzonder dat het hier al zolang mag plaatsvinden", aldus de afgevaardigde van Tear.