Afbeelding
Foto: PR

Mijn eiland, mijn omloop

GOEREE-OVERFLAKKEE – In 2010 liep de van oorsprong Flakkeese Jaco Faasse voor de vierde keer de Omloop. Een tocht die hij zo mooi en indrukwekkend vond dat hij besloot zijn ervaringen te bundelen tot het boek 'Mijn eiland mijn omloop'.

Door Sam Fish

Jaco woonde tot zijn achttiende bij zijn ouders op Flakkee. Daarna is hij verhuisd, tegenwoordig woont hij in Kampen. Inmiddels is hij al zo'n dertig jaar weg van het eiland, maar hij komt nog zeker vier keer per jaar terug.

1990

"Het was de bedoeling dat ik met de allereerste Omloop in 1990 mee zou lopen. Helaas werd ik de week ervoor geveld door de griep en was ik ten tijde van de Omloop nog niet fit genoeg om mee te doen", vertelt Jaco. "Ik heb twee weken later alsnog de Omloop gelopen, althans, een deel ervan. Ik startte om 12 uur 's nachts in Middelharnis en ben na 70 kilometer gestopt in Herkingen. Daar heb ik precies 12 uur over gedaan". Een medaille kreeg hij niet, maar toen hij terug naar Middelharnis was gelift en uiteindelijk thuiskwam in Kampen, kreeg hij toch nog een zelfgemaakte medaille van vrienden en familie.

1991

"In 1991 liep ik wel met de georganiseerde tocht mee. Het tweede deel was heel zwaar door spierpijn en pijn aan mijn voeten; ik heb vooral geprobeerd te genieten van de omgeving. Ik heb hem wel uitgelopen, maar ik zei dat ik zoiets nooit meer zou doen. Ik dacht misschien gevoelig te zijn voor blessures, maar het kwam erop neer dat ik gewoon te weinig had getraind", aldus Jaco. Uiteindelijk is hij weer gaan trainen en heeft hij in 2006 (overgehaald door zijn broer), 2010 en 2011 weer meegedaan.

Boek

"Na de Omloop van 2010 besloot ik mijn ervaringen te bundele,n samen met wat het eiland voor me is", vertelt hij. "Het eerste gedeelte van het boek bestaat vooral uit alles wat me lief is op Flakkee, het gevoel dat wordt opgewekt als ik terugdenk aan het eiland met de dorpen, de polders, de duinen en de bloemen. In het tweede deel heb ik mijn ervaringen opgeschreven aan de keren dat ik de Omloop heb meegelopen".
"Ik had het boekje klaar en liet er een voor mezelf drukken. Dit exemplaar liet ik aan anderen lezen en de een na de ander zei mij dat ik dit moest publiceren, simpelweg omdat dit gedeeld moest worden met mensen die vergelijkbare ervaringen hadden. Ik kwam uiteindelijk bij de Rabobank terecht omdat zij het boekje eventueel wilden gebruiken als relatiegeschenk. Echter, na een ontmoeting met de bank bleek dat er bij de bank onvoldoende budget was om dit te doen. Met het uitbreken van de crisis was het blijkbaar niet het goede moment". De publicatie van het boek ging niet door, dus besloot Jaco het op zijn website te zetten. "Ik wil dat mensen dit boekje kunnen lezen. De herinneringen aan het eiland en de Omloop zijn mij te bijzonder om ze voor mezelf te houden".
De link naar het boek is te vinden door op internet te zoeken onder 'fotosite jaco faasse'. Ook is een link naar het boek te vinden op https://sites.google.com/site/omloopjacofaasse/

Aanloop naar de Omloop

In de weken voorafgaand aan de Omloop schrijft Eilanden-Nieuws wekelijks een artikel over de aanloop naar de Omloop. Redacteur Martijn de Bonte loopt 1 op 1. Daarom wekelijks een column van 110 woorden. www.dewandeltocht.nl

Door weer en wind

Wandel.nl is een bekende website op het gebied van wandelsport. Bezoekers kunnen er reageren op stellingen. Een tijdje geleden was het onderwerp: 'Als het regent'. Iets meer dan de helft van de wandelaars vulde dat aan met: 'Loop ik net zoveel als anders'. Dat vind ik dapper, want zelf heb ik sterk de neiging om binnen te blijven als het regent. Dat is niet goed, want echt oefenen voor de Omloop doe je onder alle weersomstandigheden. Terwijl de datum, route en afstand ruim van tevoren vaststaan, blijft het weer de onzekere factor. Dus de komende weken toch maar eens een regenbui trotseren. Met een poncho aan, dat dan weer wel.