Terwijl de kinderen van De Achtsprong een ingestudeerd ECO-lied zongen, werd op het plein voor de tweede maal de Groene vlag gehesen. Foto-inzet: wethouder Gerrit de Jong overhandigt het certificaat aan meester Van Bers. Foto's: Hans Villerius
Terwijl de kinderen van De Achtsprong een ingestudeerd ECO-lied zongen, werd op het plein voor de tweede maal de Groene vlag gehesen. Foto-inzet: wethouder Gerrit de Jong overhandigt het certificaat aan meester Van Bers. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

De Achtsprong hijst voor tweede maal de Groene Vlag

ACHTHUIZEN - Het was donderdagmorgen 10 juli voor de tweede achtereenvolgende keer dat Rooms-Katholieke basisschool De Achtsprong te Achthuizen de Groene Vlag kreeg uitgereikt. Twee jaar geleden voor 't eerst. En daarvóór had de school er al twee jaar heel hard aan gewerkt om 'Eco School' te wórden en de daarbij behorende Groene Vlag te mogen hijsen. Eco-Schools is een internationaal programma dat de school helpt duurzaamheid, milieuzorg en omgevingsonderwijs een vaste plek te geven in het schoolbeleid, lesprogramma en gebouwbeheer. Leerlingen van groep 1 t/m 8 zijn hier actief bij te betrokken. De Groene Vlag is een internationaal erkend keurmerk voor duurzaamheid binnen het onderwijs en heeft een geldigheidsduur van twee jaar. Aan het eind van die periode wordt opnieuw gekeken of de school voldoet aan de gestelde criteria en in de tussentijd heeft de school daarvoor natuurlijk heel erg de best gedaan. In totaal is De Achtsprong dus al vier jaar bezig met het Eco Schools programma en donderdag mocht de school voor de tweede maal het Eco School certificaat in ontvangst nemen.

Door Hans Villerius

Nu de school hiervoor voor de tweede keer 'geslaagd' is, mocht de Groene Vlag gewoon blijven hangen. Toch was het doek donderdagmorgen even naar beneden gehaald, om bij de uitreiking van het tweede Eco School certificaat op symbolische wijze weer gehesen te kunnen worden. Dat gebeurde donderdag tijdens een feestelijke morgen op een zonovergoten schoolplein van De Achtsprong.

Vier jaar tijd

Daarbij bracht meester Van Bers in herinnering wat er in vier jaar tijd allemaal al gedaan is om Eco School te worden en te blijven. Zoals het scheiden van afval, afspraken maken - en natuurlijk nakomen - over het gebruik van de verwarming, over het bijhouden van schooltuintjes, meedoen met Warme truien dag, e.d. Maar ook buiten het schoolterrein, in het hele dorp, houden de kinderen de omgeving schoon door er telkens het zwerfaval op te ruimen. "Met elkaar willen we goed zijn voor de aarde, want die hebben we er maar één…", zei meester Van Bers.

Wethouder

En wethouder Gerrit de Jong, die deze morgen naar De Achtsprong was gekomen, zei dat de gemeente het heel fijn vindt als mensen oog hebben voor hun omgeving. "Zorgen voor je eigen omgeving, je dorp, de aarde, vinden wij belangrijk. Kinderen krijgen aan het eind van het schooljaar altijd een rapport mee van school. Maar nu krijgt vanmorgen de school zelf een rapport uitgereikt, want ook zij heeft er de afgelopen twee jaar weer wat bijgeleerd in de zorg voor het milieu." Naast het rapport overhandigde de wethouder een ingelijst diploma van Eco Schools aan meester Van Bers, en in hem natuurlijk aan alle kinderen die weer twee jaar lang hun best deden om nog verder te komen in het aandacht hebben voor de omgeving.

ECO-team

Op school gebeurt dat voor een groot deel onder leiding van een ECO-team, waarin een aantal schoolkinderen plaatsheeft. Maar ook een juf en een paar ECO-opa's helpen daarbij. Voor hen was er deze morgen als dank een fraaie bos bloemen. Daarbovenop kreeg heel de school, als beloning voor alle inspanningen, ook nog eens een cheque ter waarde van € 500 van Deltawind, die het ook heel erg waardeert als de scholen en hun leerlingen hun best doen voor een beter milieu.