Gezamenlijke inzet bij en aanpak verslavingspreventie

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de beeldvormende fase boog de gemeenteraad zich donderdagavond over het beleidsdocument Verslavingspreventie 2014-2018. Na de uiteindelijke vaststelling wordt er aansluitend een uitvoeringsprogramma opgesteld. Dit gebeurt met betrokken instanties die hebben deelgenomen aan het inmiddels afgesloten project Gezonde Slagkracht. Aan hen is gevraagd aan te geven waar mogelijke taken liggen en daarvoor een offerte uit te brengen. Vanuit de WMO is aan de gemeente de verplichting opgelegd om zich in te zetten op verslavingspreventie. Aan die verplichting zijn geen voorwaarden verbonden op welke wijze de uitvoering dient te gebeuren. Per jaar is voor het project 109.700 euro in de begroting opgenomen.

Door Jaap Ruizeveld

Het is een nota die terugblikt wat er gebeurd is en ambities aangeeft waar wij aandacht aan moeten geven. Dat stelde wethouder De Jong op vragen vanuit de raad over dit inhoudsvolle en gelijktijdig moeilijke dossier. Garantie dat alle voornemens binnen de gestelde termijn van vier jaar kunnen worden uitgevoerd, kunnen niet worden gegeven. Ja, er wordt duidelijk op twee sporen alcohol en drugs ingezet, was het antwoord op vragen van SGP (Brederveld) en De Vos (VKGO). De veldwerker dient meer betrokken te worden en ook de Moedige Moeders moeten bij de uitvoering betrokken worden, oordeelden fracties. Ook de relatie met sport dient meegenomen te worden, vond mevrouw Both (CDA). Keuker (PvdA) benadrukte het belangrijke item social media. En als clubs zich niet aan de afspraken houden, krijgen zij geen gemeentelijke support, zei de wethouder op een vraag van het PvdA-raadslid. Dat er nog veel open einden zijn, beaamde de portefeuillehouder op opmerkingen vanuit de CU-fractie. En het budget? "We zullen het er mee moeten doen." Bij nieuwe afwijkende (en dus financiƫle) zaken wordt uiteraard de raad betrokken. In de oordeelfase spreekt de raad in september verder over dit dossier.

Verantwoordelijkheid

De gemeente vindt verslavingspreventie primair de verantwoordelijkheid van haar burgers. Door aan te sluiten bij de dorpskernen biedt de gemeente haar inwoners kansen en ruimte om activiteiten te organiseren die aansluiten bij de lokale behoefte. Volgens het beleidsdocument kennen de inwoners de normen voor alcohol- en genotsmiddelengebruik. Zij dragen deze normen uit in hun gezin, straat, buurt en kern. De afgelopen jaren is ingezet op het weerbaar maken van jonge kinderen en hun ouders. Gelet op alle veranderingen in het sociale domein wordt nu gekeken naar mogelijkheden om een gezamenlijke verantwoordelijkheid te kunnen realiseren van inwoners, maatschappelijk betrokken partners, hulpverleners en de gemeente.

Gezamenlijk

Die gezamenlijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid is belangrijk om te wijzen op de schadelijke effecten van genotsmiddelengebruik, overmatig gamen en het gebruik van sociale media. Een goed voorbeeld geven aan de opgroeiende jeugd. Hoe groot de problematiek is in de gemeente is nog niet in metingen vastgelegd. De inzet richt zich op jongeren om hen weerbaar te maken en vroegtijdig preventief te handelen om verslaving te voorkomen. Maar ook activiteiten te ontplooien om iemand van een verslaving af te helpen. Ook de rol van ouders is cruciaal. En dan juist om die ouders te bereiken die op genoemde terreinen minder betrokken zijn bij hun kind(eren). Een aantal ouders is onvoldoende op de hoogte van de schadelijke effecten van alcohol op kinderen tot 18 jaar.

Doelstellingen

Om doelstellingen te bereiken wil de gemeente zich richten op groepen zoals ouders, dorpskernen, onderwijs, sportclubs, kerken, horecaondernemers, evenementenbureaus, supermarkten en slijterijen. Deze groepen kunnen een grote rol vervullen in het nieuwe verslavingspreventiebeleid, alsmede in het bereiken van draagvlak. Om dit alles te kunnen bereiken is er tijd nodig. De gemeente hanteert als pijlers: preventie, het stimuleren van handhaving en de toeleiding naar de hulpverlening. Bij dit alles is duidelijk dat de doelstellingen niet alleen kunnen worden bereikt met inzet op preventie. Handhaving en preventie moeten hierin samenwerken. Het is ook nodig dat er kaders worden gesteld op het moment dat iemand over de streep gaat.