De opening van de Haringvliet op 20 juli 1964. (Archieffoto)
De opening van de Haringvliet op 20 juli 1964. (Archieffoto) Foto: Adri van der Laan

50 jaar Haringvlietbrug

MIDDELHARNIS - Op 20 juli 1964 werd de Haringvlietbrug geopend. Het eiland Goeree-Overflakkee kreeg daarmee zijn eerste vaste oeververbinding. Zaterdagochtend 19 juli 2014 wordt in de foyer van het Diekhuus een informele werkbijeenkomst gehouden, waarin de aandacht wordt gericht op de historische betekenis van de Haringvlietbrugbrug voor de eilandelijke economie en samenleving. In de zomer van 1964 werd de opening van de brug gevierd met de manifestatie "Fluzi" - Flakkee uit zijn isolement. Tot op de dag van vandaag herinneren mensen zich de hooggespannen verwachtingen rond de brug en de Deltawerken van de jaren zestig.

Jan Both (streekarchief Goeree-Overflakkee) zal een inleiding houden over de geschiedenis van de brug. Jan Trompper vertoont beeldmateriaal uit de jaren zestig. Maar het gaat 19 juli niet alleen om het delen van herinneringen aan Goeree-Overflakkee - hoe het was. Ook wordt gesproken over de actuele eilandelijke inspiratie van het bouwen en onderhouden van verbindingen. Goeree-Overflakkee - hoe het eiland zich ontwikkelt.
De bijeenkomst begint om 10.00 uur. De toegang is vrij. Wie meer wil weten, kan een mail sturen naar informatie fluzi.go@gmail.com. De informele werkbijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Podium G-O en Streekarchief Goeree-Overflakkee.
Het verhaal van de Haringvlietbrug is te lezen op de site www.streekarchiefgo.nl/canon (met dank aan Jan Both, Streekarchief G-O).