Cliënten van Gemiva-SVG groep aan de slag in Ebbe en Vloed. Foto's: p.r.
Cliënten van Gemiva-SVG groep aan de slag in Ebbe en Vloed. Foto's: p.r. Foto: Hans Villerius

'Zo zou 't op veel meer plekken gedaan moeten worden!'

OUDE-TONGE – Begin dit jaar is de Gemiva-SVG groep gestart met een nieuwe dagbestedingslocatie: serviceteam Ebbe en Vloed. Een gouden greep, zo blijkt, die in de praktijk een perfecte samenwerking betekent tussen de cliënten van Gemiva-SVG en de medewerkers van Ebbe en Vloed. Niet alleen versterken beide organisaties elkaar op die manier, maar ook voor de mensen van Gemiva, mensen met een beperking, is het een enorme levensverrijking om op deze manier actief te kunnen zijn. Locatiehoofd Rianne Terlouw van Gemiva-SVG noemt de tot stand gekomen samenwerking zelfs "een voorbeeld van hoe 't moet en kan", en vertelt er graag meer over.

Door Hans Villerius

"Serviceteam Ebbe en Vloed is tot stand gekomen in samenwerking met locatiemanager Joke Paulen van Ebbe en Vloed", legt Rianne uit. "In het nieuwe gebouw wonen we namelijk samen, want naast de oudere bewoners in Ebbe en Vloed wonen vanuit Gemiva-SVG hier ook 20 cliënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Omdat we enorm gekort zijn op ons vervoersbudget moesten we gaan kijken om de dagbesteding van deze mensen dichter bij hun woonplaats te realiseren. Tijdens gesprekken met Joke Paulen hebben we bekeken of wij iets voor Ebbe en Vloed konden betekenen en kwamen we er achter dat er in het woonzorgcentrum veel werk lag dat best door cliënten van Gemiva-SVG kon worden opgepakt. Veel ondersteunend werk, vooral voor de facilitaire dienst. Daar zijn we begin dit jaar mee gestart. We zijn niet oeverloos blijven praten maar gewoon aan de slag gegaan. Onderweg zouden we dan vanzelf wel tegenkomen als er iets bijgesteld moest worden. Er bleek een enorme kracht in te zitten door zo te werk te gaan, waardoor ook verrassende resultaten te behalen waren!"

Warme samenwerking

De cliënten van Gemiva-SVG hebben een dagbestedingsruimte binnen Ebbe en Vloed – waar inmiddels ook De Paperas en atelier Impasto, beide voorheen in Sommelsdijk gevestigd – onderdak hebben gekregen. Vanuit deze dagbestedingsruimte werken de cliënten mee binnen het woonzorgcentrum. Ze doen verschillende werkzaamheden en die breiden zich nog steeds uit. Zo werken ze mee in de spoelkeuken van het restaurant, ze zorgen dat in het restaurant de tafels zijn gedekt voor de mensen die daar tussen de middag hun warme maaltijd komen eten, ze helpen mee de ouderen op te halen bij hun appartement om hen naar het restaurant te brengen, ze ruimen de tafels weer af en maken ze schoon, ze helpen in de linnenkamer, ze verzorgen de buitenplanten op het hele complex, ze zorgen ervoor dat van de zorghotelkamers de vaat wordt gedaan, ze verzorgen de bloemen op de tafels in het restaurant, in het winkeltje op de benedenverdieping vullen ze de producten bij en ze zorgen dat de artikelen geprijsd zijn, enz.
"In enkele maanden tijd is zo een warme samenwerking ontstaan tussen de medewerkers van Ebbe en Vloed en onze cliënten en medewerkers", vertelt Rianne. "We versterken elkaar. Wij ondersteunen het zorgcentrum en onze cliënten participeren op deze manier in de maatschappij. Hun wereld wordt daardoor veel breder, ze krijgen veel meer contacten, en met inachtneming van hun beperkingen blijken onze mensen toch zo veel meer te kunnen, dat verrijkt hun leven ontzettend, ze groeien er echt van. Kortom, het past helemaal in het verhaal dat op dit moment erg actueel is: de WMO en de participatiewet! Ik ben ervan overtuigd, en we hebben het hier in de praktijk gezien, dat wanneer je de samenwerking opzoekt en mensen met en zonder beperking in hun kracht zet, er ontzettend veel mogelijk is! Op een natuurlijk wijze zijn hier ouderenzorg en zorg voor mensen met een beperking met elkaar gecombineerd en vullen doelgroepen elkaar aan. Ja, zo zou 't op zo veel plekken meer op het eiland gedaan moeten en kunnen worden!"

Vrijwilligers gevraagd

Binnen deze dynamische werkplek is er voor de cliënten van Gemiva-SVG nog veel meer mogelijk. Alleen zijn ze daarvoor wel afhankelijk van vrijwilligers die de cliënten daarbij willen begeleiden. Wie hierin iets zou kunnen en willen betekenen en affiniteit heeft met deze doelgroep, wordt van harte uitgenodigd zich te melden bij Rianne Terlouw, tel. 06-46195609, e-mail rianne.terlouw@gemiva-svg.nl.