Wethouder Frans Tollenaar en Pau Heerschap onthullen de nieuwe drieluik. Foto: Hans Villerius
Wethouder Frans Tollenaar en Pau Heerschap onthullen de nieuwe drieluik. Foto: Hans Villerius Foto:

Paneel over ontstaan van Sommelsdijk

SOMMELSDIJK - Busreizigers die bij de halte hoek West Krakeelstraat/Voorstraat in Sommelsdijk uit de bus stappen, lopen sinds afgelopen vrijdagmorgen zó de historie van het dorp in. Aan de zijgevel van de hoekwoning aldaar is namelijk een nieuw informatiepaneel bevestigd, in de vorm van een drieluik, die passanten en toeristen het nodige vertellen over drie thema's uit de ontstaanshistorie van het dorp. Elk deel van de drieluik vertelt z'n eigen verhaal.

Door Hans Villerius

Zo gaat het over Sommelsdijk als 'sleuteldorp'. Een voor Goeree-Overflakkee bekend dorpstype, met de haven als belangrijke toe- en afvoerplek, met daarvandaan een Voorstraat met aan het eind de kerk en de dorpsring eromheen. Het geheel vertoont zo enigszins het beeld van een sleutelgat, vandaar de aanduiding 'sleuteldorp'. De tweede andere panelen haken hier min of meer op in. Het tweede paneel gaat over Sommelsdijk als dorp rondom de kerk en het laatste over Sommelsdijk als dorp rondom de haven. Informatieve teksten en historische foto's en tekeningen, samengesteld door Jan Both namens Streekarchief Goeree-Overflakkee en namens Historische Vereniging 'De Motte', vormen samen met een fraaie omlijsting één geheel.

Ter plekke hing al wel een informatiepaneel, maar daarvan was zowel de inhoud als het uiterlijk sterk verouderd. Vanuit het budget Gebiedsgerichte Aanpak werd geld vrijgemaakt om een nieuw paneel te laten maken, dat meteen een aanvulling vormt op de een en twintig informatiepanelen over de cultuurhistorie van Goeree-Overflakkee die in vorige jaren al werden onthuld. Zo werd in 2010 en 2011, in samenwerking met Stichting WO2GO, al een serie panelen geplaatst over de Tweede Wereldoorlog, terwijl vorig jaar bij de molens op het eiland twaalf panelen werden onthuld en negen panelen bij cultuurhistorische elementen in het gebied. Al deze panelen zijn bedoeld om passanten op een aantrekkelijke manier te informeren over bijzondere of markante plekken, gebouwen of gebeurtenissen die op de betreffende plek hebben plaatsgevonden. Voor zo ver mogelijk zijn alle panelen opgenomen in de recreatieve routestructuren voor fietsen en wandelen. Op die manier dragen ze ook bij aan het vergroten van de belevingswaarde van deze netwerken, en daarmee aan heel Goeree-Overflakkee.

Wethouder Frans Tollenaar complimenteerde vrijdagmorgen graag degenen die eraan hebben bijgedragen dat het paneel aan de West Krakeelstraat kon worden gerealiseerd. Ook de bewoners van het hoekhuis, die toestemming verleenden om de drieluik aan hun woning te laten bevestigen. En Pau Heerschap, als voorzitter van 'De Motte', sprak woorden van waardering uit richting gemeentebestuur vanwege de samenwerking tussen de historische vereniging en de gemeente om dit fraaie geheel te kunnen realiseren. Aan Tollenaar en Heerschap was de eer om samen de drieluik te onthullen, die daarna al snel belangstelling van passanten trok.