Afbeelding
Foto:

J. Boeter kraanverhuur en speciaal transport, Middelharnis

Het begon met één telescoopkraan van 25 ton. Jaap Boeter nam hem mee toen hij het bouwbedrijf verliet waarin hij was opgegroeid. Dat was in 1985. Zijn vader ging met pensioen. Dat was voor Jaap hét moment om te verzelfstandigen. Nu, bijna dertig jaar later, heeft het kraanverhuurbedrijf zijn vleugels ver uitgeslagen, ook in het speciaal transport.

En dat na een valse start. Door een ernstig ongeluk was Jaap het eerste jaar niet in staat te werken. Daarna zat het mee. "Port Zélande werd gebouwd. Daar heb ik twee jaar gestaan met mijn kraan. Als er geen kraanwerk was, hielp ik met bouwen." Boeter moest algauw een tweede kraan aanschaffen. Zijn bedrijf was toen nog gevestigd in Nieuwe-Tonge, bij het loonbedrijf van zijn schoonouders. Na een jaar of vier volgde de verhuizing naar de Oudelandsedijk in Middelharnis.
Na de grote klus in Port Zélande bleef er volop werk. "We werkten voor bijna alle aannemers op Flakkee. Ik kende ze allemaal omdat ik uit de bouwwereld kwam", zegt Jaap Boeter. Steeds vaker kwam er ook kraanwerk buiten Goeree-Overflakkee.
Het materiaal is veel zwaarder geworden sinds de start in 1985. "Vroeger deed je alles met kranen van 25 ton", zegt Jeroen Boeter, zoon en vennoot van Jaap. "Die zie je niet meer. Het begint bij 45, 50 ton. De zwaarste die nu verkrijgbaar is, is 1200 ton. Waar onze grens ligt? Nergens, de grens is oneindig. Wij kunnen alle klussen aan."
In 2007 kwam er een belangrijke uitbreiding van het bedrijf. Boeter nam een transportbedrijf in Numansdorp over, dat zich bezighield met speciaal transport. "Vrachtwagens met een kraan. Zo zijn we in staat transport en plaatsing te combineren. Dat geeft meer flexibiliteit", aldus Jaap Boeter. Momenteel zijn er twee wagens voor speciaal transport. Binnenkort komt er een derde bij. Boeter gebruikt ze voor bijvoorbeeld machineverhuizingen, het transporteren en plaatsen van prefab woningen en het vervoeren van diverse materialen van A naar B. Dat brengt het bedrijf uit Middelharnis in heel Nederland en zelfs over de grens.
Er is veel veranderd, ook als het gaat om de bediening van de kranen, maar wat gebleven is, is de service. "Wij verkopen nooit nee en helpen nog steeds mee in de bouw", zegt Jeroen. Zijn vrouw Mariëlle doet de planning in het familiebedrijf en zijn moeder Lenie de administratie, terwijl Jaap 'vliegende kiep' is.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding