Afbeelding
Foto:

Banketbakkerij Van Helden, Middelharnis

In 2011 presenteerde banketbakkerij Van Helden zich met de leus '50 jaar jong!' Het ambachtelijke familiebedrijf in Middelharnis bestond een halve eeuw en wilde laten zien dat zo'n lange geschiedenis niet wil zeggen dat je ingedut bent. Integendeel, Van Helden is constant aan het innoveren en bezig nieuwe kwaliteitsproducten te ontwikkelen. Dat is na 2011 niet veranderd. Eind 2013 trok de banketbakkerij bijvoorbeeld de aandacht met speltoliebollen.

Maarten en Elly van Helden kwamen begin jaren '60 naar Goeree-Overflakkee. Ze waren in het hele land op zoek geweest naar een banketbakkerij en vonden die aan de Westdijk in Middelharnis. Daar namen ze de banketbakkerij met lunchroom over van de familie Jacobi, die de zaak in 1926 was begonnen maar er in 1961 een punt achter zette.
De nieuwe eigenaren breidden de winkel steeds verder uit ten koste van de lunchroom. Daarmee kwam ook de bereiding van kroketten en salades, in die tijd vaak in handen van banketbakkers (Kwekkeboom, Van Dobben), ten einde. De winkel werd regelmatig verbouwd en de bakkerij onderging een forse uitbreiding. Het assortiment groeide steeds verder.
Na bijna veertig jaar namen Peter en Selma van Helden de banketbakkerij over. Dat had onder meer tot gevolg dat de lunchroom terugkeerde. Tearoom, beter gezegd. De toeloop naar de zaak aan de Westdijk groeide mede daardoor, ook van toeristen. Een andere groeibriljant: ambachtelijk ijs. Peter van Helden is gediplomeerd specialist ijsbereider en maakt de heerlijkste creaties. Regelmatig voegt hij nieuwe smaken en soorten toe. Zo is onlangs roomyoghurtijs geïntroduceerd, een yoghurtvariant van softijs die heerlijk is te combineren met vers fruit.
Eerder introduceerde de banketbakkerij al nashiperenijs. Het aardige is dat deze perensoort wordt geteeld op Goeree-Overflakkee. "We gebruiken meer producten van het eiland. Mijn eieren haal ik in Zuidzijde, we hebben aspergebroodjes met asperges uit Herkingen en kaasbroodjes met kaas van de Mekkerstee uit Ouddorp", zegt Peter van Helden. "Wij werken eilandgericht. Dat is duurzaam en je weet waar je spullen vandaan komen. Maar het heeft ook te maken met trots op het eiland. Ik ben niet voor niets ambassadeur van Goeree-Overflakkee."
De banketbakkerij is sinds 2001 volwaardig lid van Heerlijk & Heerlijk, het gilde van de betere banketbakkers. De grootste verbouwing – met een totaal nieuwe bakkerij – is afgerond in 2004. Het continu innoverende bedrijf is al meer dan vijftig jaar een echt familiebedrijf. Peter is de ambachtelijke bakker en ijsbereider, Selma doet de winkel en zoon Ivar (13) schept regelmatig ijs voor klanten. Familie Van Helden wordt ondersteund door zestien medewerkers, van wie een aantal al meer dan 25 jaar in dienst zijn. "Dat waarborgt de constante hoge kwaliteit."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding