Feestelijk openingssignaal twee routes Happen en Trappen
Feestelijk openingssignaal twee routes Happen en Trappen Foto: PR

Twee smakelijke fietsroutes uitgezet

GOEREE –OVERFLAKKEE – Happen en Trappen, een landelijke formule waarbij ongeveer 700 horecabedrijven zijn aangesloten, heeft sinds vrijdag ook op het eiland een tweetal dag- fietstochten aan haar pakket met 140 routes in Nederland en België toegevoegd. Het zijn de 46 kilometer lange route met als thema Authentiek Ouddorp (over de Kop van Goeree) en de 48 kilometer fietstocht onder de naam Tongstrelend Toeren op Goeree-Overflakkee, waarbij rond Oude- en Nieuwe Tonge, zelfs tot Melissant, een aantrekkelijk parcours is uitgestippeld. Wethouder De Jong verrichtte met een eigen succesvolle interpretatie van Happen en Trappen de feitelijke opening van beide routes. Starthandeling was bij het Fletcher-hotel Duinzicht in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Happen en Trappen combineert fietsen en het moet genieten zijn van natuurschoon en van culinaire attracties van samenwerkende lokale horecaondernemers. Het is een toeristisch-recreatieve activiteit die over de dag of dagdeel kan worden verdeeld. Reserveren kan via de website www.happenentrappen.nl en dan bij de genoemde eilandelijke twee fietstochten. Organisator Tom Kunen gaf toelichting op de fietsattractie. Alle direct betrokkenen (horeca) waren daarbij present, maar slechts twee aspirant-deelnemers stonden met de fiets bij deze officiële starthandeling. "Wij gaan de regioroute zeker een keer rijden. Het ziet er organisatorisch goed uit", stelden Marijke en Jan Huuksloot.

Volledige maaltijd

Het aantrekkelijke van de routes is dat men al fietsend bij de samenwerkende horeca-instellingen een volledige maaltijd (vijf gangen) kan nuttigen en dat voor de standaardprijs van 38,50 euro exclusief drankjes. Zowel kleine- als grote groepen kunnen aan het evenement deelnemen. Bij de route Authentiek Ouddorp is er een samenwerkingsverband tussen Fletcher hotel Duinzicht (koffie en gebak bij de start) en vervolgens Beachclub 't Gorsje (voorgerecht), 't Wapen van Stellendam (soep), hotel- restaurant Akershoek (hoofdgerecht) en ter afronding Strandpaviljoen Paal 10 met het dessert/nagerecht. Bij de route Tongstrelend Toeren wordt gestart bij hotel-restaurant Lely in Oude Tonge (uiteraard ook met koffie en gebak), daarna is het voorgerecht bij brasserie Bolbaken in Herkingen, Golfrestaurant Roxenisse in Melissant verzorgt de soep, restaurant Het Genot in Middelharnis het hoofdgerecht en wegrestaurant De Tram in Nieuwe Tonge het nagerecht.

Opvallend

Opvallend was vrijdag wel dat er niet direct al fietsers, na de officiële opening van de route, van start gingen in Ouddorp. Communicatief was het blijkbaar niet duidelijk dat dit kon. Telefonische informatie gaf aan dat ook deelnemende horeca-instellingen zaterdag al de eerste deelnemers verwacht hadden. "Maar het zomerseizoen moet nog beginnen, dus het komt best goed", was één van de reacties. Ook voor de route voor midden en oost Goeree-Overflakkee (Tongstrelend) had zich vrijdag niemand gemeld. Volgens organisator Kunen zijn er al wel veel boekingen voor beide eilandroutes in de komende tijd. De organisatie (via de website) verzorgt de communicatie met de fietsers en de financiële stromingen. De betrokken restaurants behoeven slechts hun e-mail te raadplegen en de fietsers met hun culinaire aanbod een fijne dag te bezorgen. Bij de VVV zijn folders aanwezig, maar het aanmelden moet via het centrale boekingssysteem op de website verlopen, geeft Tom Kunen aan.