Kinderen tijdens de Omloop van 2013. Foto: Omloop G-O
Kinderen tijdens de Omloop van 2013. Foto: Omloop G-O Foto:

Kinderomloop, opstapje naar de grote tocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - "De kinderomloop heeft twee afstanden", vertelt Inge Brandsma, vrijwilligster bij de omloop. "Namelijk de vijf en de vijftien kilometer. De vijf kilometer start om 11.00 uur vanaf de kinderboerderij en de vijftien kilometer start een uur eerder vanaf de haven in Den Bommel". Aan beide tochten doen alleen basisschoolkinderen mee. Een uitzondering wordt gemaakt voor een groep van Sjaloomzorg en het Hernesseroord. "Zij kunnen die grote afstand niet aan en het zou jammer zijn als ze helemaal niet mee kunnen doen".

Door Sam Fish

Voor de kinderen is er dit jaar niet veel veranderd. "Alleen de start van de vijf kilometer is verplaatst. De tocht van vorig jaar was net iets te kort, dus dit jaar starten we iets verderop bij de kinderboerderij. Op deze manier halen we de vijf kilometer en het is nog een leuke startplaats ook", aldus Brandsma. "De vijftien kilometer is nog precies hetzelfde als vorig jaar. Dus de kinderen die vorig jaar ook meededen weten wat ze kunnen verwachten".

Er wordt dit jaar gelopen voor KiKa Goeree-Overflakkee. De deelnemers, zowel de individuele lopers als de scholen, halen geld op. De scholen mogen de helft daarvan zelf houden voor eigen gebruik. "De loper en de school die het meeste sponsorgeld hebben opgehaald, krijgen een speciale prijs van KiKa als bedankje", legt Inge uit.

De kinderomloop is ontstaan om kinderen te enthousiasmeren voor de grote omloop. "Ze krijgen ook een echt loperspasje met hun naam en startnummer erop. Dat pasje wordt gescand bij de posten die de kinderen onderweg tegenkomen, dus het is net echt", zegt ze. "Aan het einde krijgen alle deelnemers ook nog, net als de grote mensen, een certificaat met hun naam erop en een medaille".

"Het inschrijven kan op dit moment alleen nog in groepsverband via hun school, maar vanaf 15 juli kan dit ook via de website", legt Inge uit. "Dat kan nog tot en met 22 augustus, maar niet getreurd, want ook op de dag zelf kan het nog. Dan krijg je alleen wel je certificaat pas later, dus het is leuker om van te voren in te schrijven. Mocht het niet anders kunnen, neem dan alsjeblieft gepast geld mee op de dag zelf". Het van tevoren inschrijven kan op de website www.dewandeltocht.nl of op www.omloop.com. Om mee te lopen met de vijf kilometer tocht betaal je

€ 2,50 en voor de vijftien kilometer tocht is dat € 5,-.

"Het is een hele mooie tocht over Goeree-Overflakkee en met al die kinderen, klassen en de meelopende clowns kan het niet anders dan dat het een grote gezellige wandeling wordt", aldus Inge Brandsma.

Aanloop naar de Omloop

In de weken voorafgaand aan de Omloop schrijft Eilanden-Nieuws wekelijks een artikel over de aanloop naar de Omloop. Redacteur Martijn de Bonte loopt 1 op 1. Daarom wekelijks een column van 110 woorden. www.dewandeltocht.nl

110 woorden
Nadenken

Wandelen kan op de automatische piloot. Je hoeft niet continue de 'kop erbij te houden', zoals bij mountainbiken of voetballen. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is dat je tijdens het lopen van de omgeving kan genieten. Door het lage tempo zie je een stuk meer dan op de fiets of vanuit de auto. Het nadeel van wandelen is dat de dagelijkse gedachtestroom gewoon doorgaat. Dus het kan zomaar gebeuren dat je al lopend denkt aan een vergeten boodschap. De remedie is urenlang aan een stuk door blijven lopen. Op den duur vervaagt de maalstroom en eist het simpele lopen alle aandacht op. Wandelen is gratis therapie!