Ben van Os en Noud v.d.Braak bij de kast bijenkoningenteelt.
Ben van Os en Noud v.d.Braak bij de kast bijenkoningenteelt. Foto: Jaap Ruizeveld

Imkers van Goeree-Overflakkee nodigen uit voor informatie en bezoek aan bijenkast

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zaterdag 12 juli (tussen 10.00 en 16.00 uur) bieden imkers van Goeree-Overflakkee op een vijftal locaties in Ooltgensplaat, Sommelsdijk, Melissant, Stellendam en Ouddorp belangstellenden de gelegenheid een kijkje te nemen in hun bijenkast en kennis te maken met de bijenhouderij. Dit in het kader van de landelijke Open Imkerdag. De imkers van Goeree-Overflakkee (35 leden) zijn aangesloten bij de in 1924 eilandelijk opgerichte vereniging van bijenhouders. Doel van de vereniging is het bevorderen van de bijenhouderij door promotie en het aanbieden van cursussen. Daarnaast het geven van informatie en het verbeteren van de dracht (voedselplanten voor honingbijen en andere insecten).

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Secretaris Ben van Os en bestuurslid Noud van de Braak van de vereniging Imkers van Goeree-Overflakkee zijn enthousiaste vertolkers van heel veel wetenswaardigheden aan de vooravond van de Open Imkerdag. Dat is dan basiskennis. Maar belangstellenden moeten natuurlijk zelf op 12 juli, op één van de vijf eilandlocaties en dan ook in de bijenkast, een kijkje gaan nemen. Het moet je nieuwsgierig maken. Hoe nuttig, bijna onmisbaar, bijen zijn in onze natuur en biodiversiteit, voor de bestuiving van onze gewassen en voor de voedselproductie. "Dit jaar is in Nederland de bijensterfte - gemiddeld 30% - nu 9 procent. Hoe dat komt kunnen wij niet verklaren. Het lijkt te gemakkelijk om dat geheel aan de zachte winter toe te dichten", zegt Van Os.

Varroamijt

Hij is al benieuwd naar het volgende jaar. Want door de zachte winter kon begin dit jaar de ziektebestrijding tegen de varroamijt niet goed worden uitgevoerd. Dat is een mijt die in de jaren tachtig uit Azië is gekomen. Een wereldwijd verspreide parasiet die de bij verzwakt. "In de wintermaanden hebben we normaal geen broed in de bijen. Door die zachte winter is de bij echter broed blijven maken en nu is de vraag hoe zwaar de besmetting is. Dat moeten we afwachten."
"Eigenlijk hebben imkers dus liever een strenge winter", vult Van de Braak aan. Beide bestuurders vinden algemeen gehoorde opmerkingen. "Zonder bijen geen fruit", wel iets te bont. Er zijn immers ook nog andere bestuivers, maar dat neemt de zeer belangrijke rol van de bijen overigens niet weg.

Meer bestrating

Dan een ander aspect. In stedelijke gebieden, maar ook in onze eilandelijke kernen, zie je steeds meer dat mensen als ze een stukje grond rond het huis of schuurtje hebben, daar geen bloemen, planten of fruitboompjes zetten, maar de "vroegere moestuin" vervangen door bestrating. Er zou geen tijd zijn voor onderhoud. "Dat is voor de bij niet aantrekkelijk. Gelukkig zijn er de plantsoenen, de slootkanten, wegbermen en op ons eiland nog veel open ruimte/natuur. Anderzijds zien we de laatste jaren toch meer bewustwording. Minder landbouwgif. Meer het gebruik van natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Daarnaast signaleren we toch ook dat er belangstelling bij particulieren groeit naar het houden van bijen, dan op een stukje grond op korte afstand van de eigen woning".

Hobbysfeer

"Het houden van bijen speelt zich in ons land voornamelijk af in de hobbysfeer en wordt beoefend door mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur in het algemeen en in de wereld van bloemen en insecten in het bijzonder. Het leren kennen van en het omgaan met het geheimzinnige bijenvolk heeft daarin zijn speciale aantrekkingskracht. Onze vereniging richt zich op alle bijenhouders op het eiland Goeree-Overflakkee, zowel de hobbyimker als de beroepsmatige imker. Naast het lidmaatschap van de vereniging kan men er voor kiezen ook lid te zijn van een landelijke imkervereniging. We zijn blij dat onze vereniging zich ontwikkelt en in ledental iets uitbreidt", zeggen Van Os en Van de Braak. "Graag willen wij belangstellenden ook buiten de Open Imkerdag informatie geven en hun vragen beantwoorden. Ook bijvoorbeeld over het volgen van een cursus. Hetzij op het eiland, hetzij op Voorne-Putten of Schouwen-Duiveland, al naar gelang het aantal deelnemers.

Per pakketpost

Is het juist dat een bijenkoningin (altijd voorzien van voldoende voedsel en begeleidende bijen) op bestelling in een pakketje via de post wordt bezorgd? "Dat klopt. Dat gebeurt op grond van de Postwet uit 1890 (levende have), zegt Van Os. Zelf heeft hij op het brede grondstuk rond zijn woning aan de Oostdijkseweg in Goedereede niet alleen een aantal bijenkasten staan, maar de secretaris is ook actief in de teelt van bijenkoninginnen.
En ter afronding een algemene vraag: Het aantal particulieren dat bij hun huis een zogenoemd bijenhotel heeft geplaatst is de laatste jaren fors gestegen. Een goede ontwikkeling? "Zeker ook belangrijk, maar dan gaat het om wilde, solitaire bijen en niet om honingbijen".

Bijenzwerm in tuin?

Op de website bijengo.nl//nieuws staat allerlei informatie over bijen. Ook kan het nuttig zijn om, bijvoorbeeld de rubriek zwermlijst te raadplegen als men onverwacht veel bijen in de tuin aantreft. Zijn het geen wespen of hommels, maar wel honingbijen? Op de lijst staan namen van bijenhouders in diverse woonkernen op het eiland die meestal bereid zijn om een bijenzwerm te komen scheppen. Immers voor niet kenners is het vaak moeilijk om onderscheid te maken tussen bijen, wespen en hommels.

Waar naar toe ?

Waar zijn de bijenstallen op Goeree-Overflakkee zaterdag 12 juli 2014 geopend?: Imkerij Terrafortuna aan de Bouwdijk in Melissant (www.terraforuna.nl), Imkerij Keizer, Damweg in Stellendam (www.Keizeragf.nl), Imkerij Kwako aan de Oudelandsedijk in Sommelsdijk (www.kwakofruitteelt.nl), Imkerij Korteweg aan de Spuidijk in Ooltgensplaat en Imkerij De Bezige Bij aan de Waterweg in Ouddorp. Voor deze laatste imkerij dient men zich aan te melden bij de VVV in Ouddorp.

Imker A.C. Heyboer uit Ouddorp verwijdert op verzoek een bijenzwerm.
Bijenzwerm neergestreken in fruitboom in particuliere tuin