Oud-wethouder Philip van den Berg opent het CPO-project. Foto Hans Villerius
Oud-wethouder Philip van den Berg opent het CPO-project. Foto Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Woongoed GO scoort als hoogste bij KHW-label

Vervolg van pagina 1

En namens deze was het directeur-bestuurder Simon van Nieuwaal die hier graag nader op inging. "Een CPO-project: Collectief Particulier Ondernemerschap", zo gaf Van Nieuwaal aan. "Starters goedkoop aan een koopwoning helpen door ze die zelf te laten bouwen, dat was de kern van het project. Door provinciale subsidie voor CPO-projecten kon dit ook hier worden gestart. Adviesbureau Urbannerdam heeft de gemeente geadviseerd bij het vormgeven van het beleid hierin en heeft samen met de gemeente belangstellende toekomstige bewoners geworven, een enthousiaste groep jongeren die zich verenigden in Kopersvereniging Molenplein. Toen de gemeente in juni 2011 Woongoed GO benaderde of wij mee wilden doen aan dit project, was dit niet aan dovemans oren gezegd. Mensen aan onderdak helpen, is onze corebusiness, ongeacht of dit kopen of huren betreft. Hier konden beide worden gecombineerd, mooier kan niet. Woongoed nam naast de directievoering en bouwbegeleiding ook de voorfinanciering van de bouw voor haar rekening en fungeerde als backup voor het geval niet alle woningen verkocht zouden worden. Ondanks de crisistijd bleef niet één woning onverkocht. Doordat de kopers zelf opdrachtgever waren voor de bouw, kon de kostprijs van deze woningen binnen de perken blijven. Nu, precies drie jaar later, staan ze er – 18 koopwoningen en 10 huurwoningen – en zijn ze inmiddels bijna een half jaar bewoond. Samenvattend is dit een project waarbij maatschappelijke partners gezamenlijk hebben gewerkt aan een maatschappelijk vraagstuk: starters op de woningmarkt aan een koop- of huurwoning helpen. Waarbij starters, verenigd in een particulier opdrachtgeverschap, hun eigen woning konden bouwen. En waarbij tien energiezuinige tot energieneutrale huurwoningen werden gebouwd. Zo'n bijzonder project smaakt naar meer. Projecten waarbij gedacht wordt vanuit het belang van bewoners, huurders, eigenaren en sociale verhuurders. Samen, met als uitgangspunt: ondernemen met de klant. Een activiteit die alom waardering verdient!", aldus Van Nieuwaal.

Energieneutraal

Bij de bouw kon meteen een ander ideaal van Woongoed worden gerealiseerd: energiezuinig tot energieneutraal bouwen. Blijkens de recent verschenen uitgave van Buiding News behoort Woongoed GO, samen met twee grote woningcorporaties, tot de drie best presterende corporaties in Nederland die voor energiemaatregelen subsidie ontvangt.
Dat ook de woningen aan het Molenplein te Middelharnis zo energiezuinig tot energieneutraal werden gebouwd, is vooral te danken aan de inspanningen van de medewerkers Kees van Dam en Martijn Buscop van Woongoed GO. Zij werden hiervoor, vlak voor de openingshandeling, zelfs in het zonnetje gezet door Stichting Passief Bouwen.nl, namens wie Chiel Boonstra de twee medewerkers een mooi certificaat overhandigde. "Deze woningen kun je niet béter voor elkaar krijgen", zo liet Boonstra weten. Het zijn de eerste energieneutrale dan wel energiepassieve huurwoningen die op Goeree-Overflakkee gebouwd werden.

KWH-label

Maar ook Woongoed als geheel werd in de schijnwerpers gezet, door Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH), een coöperatieve vereniging opgericht door woningcorporaties, die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van de corporaties, vanuit het oogpunt van de huurder gezien. Door middel van jaarlijks te houden onderzoeken wordt de tevredenheid van bewoners over hun woningbouwvereniging tegen het licht gehouden. Corporaties die aan de gestelde criteria voldoen, ontvangen het KWH-label. Woongoed GO is al jaren in het bezit van dit label. Maar dit jaar blijkt Woongoed op het gebied van klanttevredenheid het beste te hebben gescoord van heel Nederland, in de categorie waarin ze valt (1800-4000 woningen). Over alle categorieën bezien eindigde ze landelijk als zevende. Overigens is de klanttevredenheid niet slechts een momentopname, maar een jaar lang werd ditmaal het onderzoek uitgevoerd. Voor de behaalde topscore werd Woongoed gefeliciteerd door Antionette van der Linden namens KWH en mocht Simon van Nieuwaal een beeldje in ontvangst nemen uit handen van Wil Nooteboom, namens Huurdersvereniging Woonbelang te Middelharnis. "Een bijzondere prestatie, daar in de achterliggende tijd in corporatieland de klantwaardering juist is afgenomen. Een prestatie ook waar de héle organisatie, dus álle medewerkers, bij betrokken zijn. Je moet er jaren aan werken om dit niveau te behalen", zo reageerde Van Nieuwaal voldaan.

Daarna was er het moment om het Molenplein officieel te openen. Oud-wethouder Philip van den Berg van de voormalige gemeente Middelharnis was gevraagd de openingshandeling te willen verrichten omdat hij destijds veel heeft gedaan voor de voorbereiding van de plannen. Met het van 't slot draaien van een neergezette deur op het Molenplein en na het lossen van enkele confettischoten was het plein officieel geopend en was het voor de bewoners tijd om zich tegoed te doen aan een gezamenlijke barbecue.
Voor het ontwerp van de woningen tekende Architectenbureau Sturm uit Roosendaal. Aannemer was Kroon en De Koning te Zwijndrecht.