Afbeelding
Foto:

Sunstore Flakkee, Middelharnis

Bij familiebedrijf Sunstore Flakkee zijn de taken duidelijk verdeeld. Hans Kramer houdt zich bezig met meten, bestellen en monteren. Zijn vrouw Ria staat in de winkel, doet de boekhouding en plant de werkzaamheden in. Zo gaat het al bijna vijfentwintig jaar. Maar in die tijd is er wel veel veranderd in de wereld van de zonwering.

Hans was eerst timmerman en daarna vrachtwagenchauffeur. Toen hij met die laatste baan moest stoppen, vanwege zijn gezondheid, kwam hij bij een chemisch bedrijf in de Botlek terecht. Omdat hij in de continu werkte, was er veel vrije tijd. Tijd die Hans ging besteden aan het monteren van zonneschermen, zoals de eigenaar van de Jaloeziefabriek Flakkee hem had gevraagd tijdens een verjaarspartijtje. Daarna had hij zeven jaar lang een dubbele baan: 's nachts als operator en overdag schermen ophangen.
In 1989 kreeg Hans de vraag of hij de Jaloeziefabriek Flakkee wilde overnemen. Dat deed hij. Het bedrijf, dat ooit als een van de eerste zonweringsbedrijven op het eiland was begonnen aan de Achterweg in Middelharnis, was toen gevestigd aan de West Achterweg in Sommelsdijk. "Het was een echte fabriek. We maakten zelf horretjes, rolgordijnen en andere binnen-zonwering. Er waren twee medewerkers voor de montage, ook van buiten-zonwering."
De zaken gingen goed met Sunstore Flakkee, de naam die het bedrijf in 1995 kreeg. Zo goed dat het pand in Sommelsdijk op een gegeven moment te klein was. Toen het te koop kwam, koos Hans voor nieuwbouw op bedrijventerrein Oostplaat. Hij kocht een stuk grond en bouwde in 2002 zelf een pand van vijfhonderd vierkante meter, met een showroom en een werkplaats.
Daarna zette de groei alleen maar door, tot ver buiten Goeree-Overflakkee, vooral door mond-tot-mondreclame. Zelf horren en rolgordijnen fabriceren doet Sunstore Flakkee niet meer. In de werkplaats worden nu reparaties uitgevoerd en onder andere markiezen schoongemaakt en van nieuw doek voorzien. Naast binnen- en buitenzonwering verkoopt en monteert het bedrijf sinds vorig jaar ook zonnepanelen.
"Topmerken, goede en snelle service en nette montage", zegt Hans Kramer als hij de sterke punten van zijn zaak opsomt. "We hebben een naam opgebouwd. Het is een kwestie van vertrouwen." Dat de klant een overweldigende keuze heeft, speelt ook zeker mee. De tijd van één type zonnescherm met handbediening is echt voorbij. Tegenwoordig kun je bij Sunstore Flakkee zelfs terecht voor schermen die bij windkracht 10 nog blijven hangen, die je van grote afstand kunt bedienen met je telefoon, en die zelfs muziek kunnen produceren…

Afbeelding