Beide begunstigers van het Streekmuseum werden dinsdag in de bloemetjes gezet. Links mevrouw Koster en suppoost Ria Broeders bij het model van Oude Raadhuis, rechts mevrouw Langbroek en voorzitter Rinus van Dam bij de vitrine met het schaalmodel van de 'Vrouwe Aplonia'. Foto's: Hans Villerius
Beide begunstigers van het Streekmuseum werden dinsdag in de bloemetjes gezet. Links mevrouw Koster en suppoost Ria Broeders bij het model van Oude Raadhuis, rechts mevrouw Langbroek en voorzitter Rinus van Dam bij de vitrine met het schaalmodel van de 'Vrouwe Aplonia'. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Streekmuseum twee fraaie schaalmodellen rijker

SOMMELSDIJK – Streekmuseum Goeree-Overflakkee is twee museale voorwerpen rijker, twee schaalmodellen. Het ene is een beugsloepmodel, het andere een schaalmodel van het Oude Raadhuis van Middelharnis. Beide museumstukken werden vorige week dinsdagmiddag in het Streekmuseum overhandigd, aan het museumbestuur, namens welke voorzitter Rinus van Dam ze blij en dankbaar in ontvangst nam.

Door Hans Villerius

Het geschonken schip betreft een schaalmodel van de 'Vrouwe Aplonia', de eerste beugsloep die in 1817 voor de Middelharnisse vissersvloot werd gebouwd door scheepswerf Laurens Hoogendijk te Vlaardingen, in opdracht van rederij Kolff te Middelharnis. Het schip was 21,80 meter lang, 6,50 meter breed en had een diepgang van 3,50 meter. De eerste schipper was Maarten Langbroek en de Vrouwe Aplonia was de eerste vissloep die vanuit Middelharnis voer. Daarvoor bestond de vissersvloot uit de minder snelle en minder zeewaardige gaffelschepen, nog uitgerust met zijzwaarden. Blijkens het archief van notaris Lambertus Kolff van Oosterwijk werd de Vrouwe Aplonia op 30 augustus 1833 op een veiling verkocht, waarna het schip werd onttakeld en in onderdelen werd verkocht. Het schaalmodel van de Vrouwe Aplonia dat het Streekmuseum vorige week kreeg overhandigd, werd gemaakt door wijlen de heer Rens Langbroek. Hij was een nazaat van het bekende vissersgeslacht Langbroek uit Middelharnis en is vorig jaar november overleden. Acht jaar lang heeft hij aan het scheepsmodel gewerkt, na eerst alle onderdelen van het schip nauwgezet te hebben onderzocht. Minutieus heeft hij alles nagemaakt, in een schaal van 1:44. Ook maakte hij er een zeer fraaie vitrinekast omheen, met nog een bijboot, anker en drijfanker erbij. Zijn weduwe, mevrouw Langbroek uit Dirksland, was ervan overtuigd dat het geheel een uitstekende en veilige plek zou hebben in het Streekmuseum en droeg het dan ook graag aan het museum over.

Het schaalmodel van het Oude Raadhuis dat het Streekmuseum dinsdag kreeg overhandigd, werd in 1988 gemaakt door wijlen de heer Koster. Hij heeft er anderhalf jaar aan gewerkt en ook hij maakte alles exact na, tot en met een klingelend klokje in het torentje op het dak. Het was trouwens niet de eerste keer dat de heer Koster een model maakte van het Oude Raadhuis. Ook in 1948, toen nog als leerling-timmerman, werkte hij al aan een schaalmodel, samen met medeleerlingen. Dit in verband met het bezoek dat prinses Juliana en prins Bernhard – kort voor de inhuldiging van Juliana – aan het Oude Raadhuis bracht. Het model waaraan Koster toen werkte, was bedoeld als geschenk aan het toenmalige toekomstige Koninklijk paar. Naderhand kwam de heer Koster op het idee om nog eens een schaalmodel te bouwen, maar nu in z'n eentje. En, zoals gezegd, geheel compleet, met op de daklijst de drie beelden die liefde, voorzichtigheid en gerechtigheid symboliseren, het wapen van Middelharnis in het fronton, de walvisrib en halsketenen aan weerzijden van de hoofdingang, het hek voor de heul en de tralievensters van de vroegere gevangenis, de lantaarnpalen (brandend) aan weerszijden van de trappen, maar ook het gaffelscheepje als windveer, bovenop het torentje. De heer Koster is in februari 1998 overleden en ook diens weduwe, mevrouw Koster uit Sommelsdijk, vond het een goede zaak om het fraaie schaalmodel nu aan het Streekmuseum te schenken.

Afbeelding
Afbeelding