Bibliotheekwerk moet voor bewoners passend en betaalbaar bereikbaar zijn

GOEREE-OVERFLAKKEE - De positie van de bibliotheek staat onder druk. Diverse landelijke ontwikkelingen en trends, zoals de digitalisering en de komst van de participatiesamenleving, liggen hieraan ten grondslag. Dit staat in een gemeentelijke visie (basisbibliotheekvoorziening Goeree-Overflakkee 2014-2018), die is opgesteld in samenwerking met de Stichting Zuid-Hollandse Delta en die door het college aan de gemeenteraad voor vaststelling wordt aangeboden.

Door Jaap Ruizeveld

Het bibliotheekbeleid moet worden geharmoniseerd zodat er een evenwichtig aanbod van dienstverlening op het eiland plaatsvindt. Januari 2015 treedt naar verwachting de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorziening in werking. Op grond van deze wetgeving zal de positie van de bibliotheek veranderen. Ook drukt het bezuinigingsvoorstel dat in november 2013 door de raad is aangenomen op het huidige voorzieningen niveau. Door dit besluit past de invulling van het bibliotheekwerk niet meer binnen het beschikbare budget en moet naar een alternatieve invulling voor de dienstverlening worden gezocht.

In lijn Cultuurbeleid

Volgens het college doet de visie recht aan de ontwikkelingen op het eiland en de dynamiek binnen het bibliotheekstelsel. Een visie die aansluit op de nieuwe wetgeving, die innovatief is en het belang van de bibliotheek in de maatschappij onderstreept. Vooral ook een visie waarbinnen bibliotheekwerk op het eiland een duurzaam karakter kent en de dienstverlening voor alle inwoners op passende en betaalbare wijze bereikbaar maakt. De visie kent een periode van 2014 tot en met 2018. Op deze manier wordt het duurzame karakter vastgelegd en het biedt ook ruimte om in de toekomst op basis van nieuwe inzichten aanpassingen aan te brengen. De inhoud van het document is in lijn met het te ontwikkelen Cultuurbeleid, de leefbaarheid en vitaliteit in de kernen en het Onderwijsbeleid.

Invoering 2016

Er moeten nu nadere invullingen en uitwerkingen plaatsvinden. Er vinden al gesprekken plaats met instellingen die mogelijk een rol kunnen spelen in de vernieuwde dienstverlening van de bibliotheek. Op basis van samenwerking, beschikbare accommodaties en financiƫle ruimte worden scenario's ontwikkeld. Het college verwacht vanaf 2016 dat er sprake kan zijn van implementatie van de vernieuwde bibliotheekvoorziening, waarbij dan ook de door de gemeenteraad vastgestelde bezuinigingsopdracht wordt gerealiseerd.