Afbeelding

Portdagen doen historische tijden herleven in Goedereede

GOEDEREEDE – Om Goedereede in historische sferen te krijgen is niet zo gek veel nodig. Het decor is er al. Het stadje vormt een prachtig plaatje, dé locatie om het verleden te laten herleven. De eerste Goereese Portdagen, op 19, 20 en 21 juni, zullen het bewijzen. Goedereede gaat drie dagen lang minimaal honderd jaar terug in de tijd.

Door Kees van Rixoort

In 1918 brachten vissers een aantal portvaten op de Goereese kade. Het is een bekend verhaal, dat nog altijd voortleeft in het stadje. Niet voor niets verkoopt de plaatselijke supermarkt flessen port met een Goerees etiket. De bijzondere gebeurtenis van bijna honderd jaar geleden is ook het uitgangspunt voor de Goereese Portdagen.
Al ligt de aanleiding om dit evenement te organiseren elders, legt Esther Breen, voorzitter van de Stichting Goereese Portdagen, uit. "Twee jaar geleden, in 2012, hadden we in Goedereede een groot feest. De stad had zevenhonderd jaar stadsrechten en de toren bestond vijfhonderd jaar. Het feest was een groot succes. Heel gezellig én voor iedereen: jong en oud, kerkelijk en niet-kerkelijk. Er was veel saamhorigheid."
Dat, zo dachten een paar enthousiaste Goereeërs, moet een vervolg krijgen. "Maar hoe? Je kunt toch moeilijk Goedereede 701, 702, enzovoorts, gaan vieren", geven secretaris Eric Moerkerk en penningmeester Jaco van Splunder aan. Het denkproces leidde in eerste instantie tot een Bourgondische avond op vrijdag 13 september 2013. Wederom een groot succes, ondanks het minder goede weer. Er stond een tent op de Markt, er was een varken aan het spit en troubadour Peter de Jong wist de stemming er goed in te krijgen met zijn liederen. Wat de sfeer nog verhoogde was dat de meeste mensen in klederdracht rondliepen.

Voor iedereen

Dat voorproefje in de nazomer van vorig jaar krijgt nu dus een driedaags vervolg. Drie dagen met gezellige, culinaire, culturele en leerzame activiteiten voor iedereen.
De Goereese Portdagen beginnen op donderdagavond 19 juni met een portproeverij in de Goereese toren. Een dag later zijn er, na de opening van de Portdagen, Oudhollandse kinderspelletjes als bliklopen, zaklopen, kruiwagenrace en beschuitfluiten. Verder is de Volksdansgroep uit Middelharnis aanwezig en spelen accordeonist Hans van der Werf en de blokfluitgroep van de Koninklijke Fanfare Apollo. Vanaf vijf uur 's middags kan iedereen genieten van Bourgondisch eten op de Markt: varken aan het spit, vis, verse friet, Goereese port en bier, et cetera, allemaal van ondernemers uit de directe omgeving. Troubadour Peter de Jong brengt na het succes van vorig jaar weer zijn liederen ten gehore.

Advocaatwedstrijd

Even terug. Vrijdagmiddag zal ook bekend worden gemaakt wie de advocaatwedstrijd heeft gewonnen. Deelnemers kunnen hun zelfgemaakte advocaat woensdag 18 juni van 14.00 tot 19.00 uur inleveren op het adres Pieterstraat 14. De dag erop buigt een jury zich over de resultaten. En vrijdag mag één van de advocaatmakers zich dan winnaar van de wedstrijd noemen. De oudere inwoners van Goedereede kunnen een glaasje van de gele drank tegemoet zien.

Langste dag

Dan de laatste van de drie Goereese Portdagen: zaterdag 21 juni, de langste dag van het jaar. De dag begint met een Bourgondisch ontbijt in de Barakken. De verzorging van het ontbijt is in handen van Eeterij 'De Thoolse brug' (een van de locaties voor dagbesteding van Sjaloom Zorg met horecawerkzaamheden).
Daarna is de Markt gevuld met oude ambachten, zoals netten boeten en vis roken, en de presentatie van oude en moderne visserijmethoden. Liefhebbers kunnen op de foto in een historische setting. Uiteraard is er volop eten en drinken te koop. Gedurende deze dag speelt stadsbeiaardier Jan Bezuijen op het carillon.

Mijnen en vaten

Stella Ruhe, van wie eerder dit jaar een boek verscheen over Nederlandse visserstruien, geeft twee keer een lezing in de toren. Na het havenportspel, een waterspektakel in de haven, speelt Toneelgroep De Klokkedieven het stuk 'Goeree tussen mijnen en vaten'. Dit in samenwerking met Apollo. Het stuk speelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en vanzelfsprekend komt ook de Goereese 'portvangst' van 1918 aan de orde. Voor 's avonds staat een herhaling van de opvoering op het programma. Het publiek kan ook zaterdag weer Bourgondisch eten. Verder: optredens van Apollo en de afsluiting van Koos en zijn Kornuiten. Dat laatste betekent: feestelijke volksmuziek.

De organiserende stichting, die in februari 2014 officieel is opgericht, hoopt dat er veel bezoekers verkleed komen. Net zoals tijdens de festiviteiten in 2012 en op de Bourgondische avond in september. "We willen een beetje de sfeer van 1918 terughalen. Geen podium, geen springkussens." Het bestuur merkt dat Goedereede toeleeft naar de Portdagen. "Het leeft", zegt voorzitter Esther Breen. "Je merkt het aan van alles. Pas is er nog een clubje naar Arnemuiden gereisd voor passende kleding. We hopen op veel vissers, vissersvrouwen, boeren en boerinnen, ook van buiten Goedereede. En we hopen dat de Goereese Portdagen jaarlijks zullen terugkeren." Laat de vuurdoop maar komen.

Toegangskaarten

Voor een aantal onderdelen van de Goereese Portdagen is een toegangskaartje nodig: de portproeverij op donderdagavond, het Bourgondische ontbijt op zaterdagochtend en de lezingen van Stella Ruhe op zaterdag. Kaartjes zijn te koop in de Goereese Toren.
Verder draait het evenement op de bijdragen van sponsors, donateurs (7,50 euro per jaar; er zijn er al ruim honderd) en de Culturele Raad Goeree-Overflakkee.
Meer informatie: zie de Facebook-pagina van de Goereese Portdagen.

Rectificatie

Deze sprankelende foto van de viering van 700 jaar Goedereede is al eerder geplaatst op de voorpagina van Over Flakkee. Toen is abusievelijk de naam van de fotograaf niet gemeld. Dat willen we bij dezen graag rechtzetten. De foto is gemaakt door Nelleke van Nieuwenhuijzen uit Goedereede. Haar specialiteit is het fotograferen in de woestijn. Bekijk haar foto's op: www.woestijn.net, of op 28 juni op de Kunst- en ambachtsmarkt in de Ouddorpse Ring.

Sponsors:

De Goereese Portdagen worden mogelijk gemaakt door:
Gall & Gall Ouddorp, Maaskant Shipyards Stellendam
Stichting Paul van Hessenfonds
Visafslag UFA
Visserijvereniging Zuidwest
Jumbo Sperling
VVV Ouddorp aan Zee
Onze Supermarkt Goedereede
Stichting Promotie Kop van Goeree
Van Wijk Installaties & Constructies|
Goemaat Glas
Henk Netten oudijzer
Therapie & Bewegingscentrum Goeree
Oliehandel GEO B.V.
Wijnkoperij de Halve Maan
Grinwis deuren & kasten
Desiree van Halewijn Fotografie & Beeldbewerking