FOGO niet gehinderd door kennis van zaken

De hommel heeft een vleugeloppervlakte van 0,7 cm2 en weegt 1,2 gram. Volgens de wetten van de aerodynamica is het onmogelijk dat een hommel met deze verhoudingen kan vliegen. Gelukkig trekt het dier er zich niets van aan.

De windbranche levert een negatieve business case op, zo zegt de FOGO in een ingezonden brief op 23 mei jl. Een brief die ook aan het College van burgemeester en wethouders en minister Schulz van Haegen is gestuurd. Dat Coöperatie Deltawind desondanks in staat is al vijfentwintig jaar voor haar leden op het eiland een voordeel te behalen, mag dan ook een wonder heten. Met inmiddels ruim 1600 leden, en een topjaar wat betreft ledenaanwas, vertegenwoordigen wij zes procent van de huishoudens op Goeree-Overflakkee.

Waar komt de conclusie van de FOGO vandaan? Misschien omdat de winstmarges minder hoog worden gesteld dan bij andere bedrijfstakken? Omdat winst niet de doelstelling is? Nee, zegt de FOGO, omdat er subsidie bij moet. Echter, wanneer er een analyse had plaatsgevonden van verschillende bedrijfstakken zou de FOGO vast stellen dat er maar weinig ondernemers zonder subsidie draaien, alleen heet het dan 'stimuleringsmaatregelen', 'investeringsaftrek of 'grootverbruikersaftrek': er staan 83 regelingen voor het bedrijfsleven op de site van RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De FOGO refereert echter niet aan een gedegen analyse en suggereert kennis van zaken waar dat niet het geval is. In de brief wordt gesproken over een ongunstige business case voor wind en tegelijk worden andere vormen van duurzame opwekking bepleit. Onzinnige gedachten, waarmee de schrijvers duidelijk maken dat ze niet gehinderd worden door kennis van zaken.

Ter illustratie: De winddoelstelling voor Goeree-Overflakkee zal binnenkort door de gemeenteraad worden vastgelegd, het voorstel is om 225MW mogelijk te maken. Dit kan gerealiseerd worden met ongeveer vijfenzeventig windturbines, deels nieuw, deels vervanging. De totale productie van deze windturbines zal op jaarbasis circa 600.000.000 kWh zijn (600GWh). In totaal beslaan deze windturbines ongeveer 7,5 ha (of 0,75km2) oppervlakte van het eiland. Om deze turbines te plaatsen is circa 350 miljoen euro nodig aan investeringen.

Ter vergelijking: het Zonnepark Ouddorp aan Zee van Deltawind wekt jaarlijks 800.000 kWh op. Wanneer je 600.000.000 kWh op wilt wekken met zonnepanelen heb je 750 van dit soort parken nodig. Benodigde oppervlakte is 975 ha (97,5 km2). Dit is 37% van de totale eiland. Hiervoor moet 1800 miljoen euro geïnvesteerd worden. De hoeveelheid subsidie voor zonnepanelen is een veelvoud van die voor windenergie.
Bij de recente voorlichtingsbijeenkomst over de getijdencentrale werd duidelijk dat de investering 4 maal zo veel zal zijn als voor hetzelfde aantal Megawatt aan windturbines.
En let wel: onderdeel van de nationale doelstelling voor verduurzaming is realisatie van 6000MW duurzame energie door middel van windturbines op land. Dus niet door ander vormen van duurzame opwekking. Hiermee moet in 2023 16% van onze energie verduurzaamd zijn. Met andere woorden: er is de komende jaren nog veel en veel meer nodig om op 100% uit te komen. Deze windopgave is pas het begin van het noodzakelijke verduurzaming van energieproductie.

De FOGO zegt in de brief namens haar 900 leden te spreken. Deltawind is medelid van de FOGO, en het meest deskundig op dit terrein, maar is niet geraadpleegd. Wij zijn bereid onze kennis te delen en zien een uitnodiging hiertoe graag tegemoet.

Monique Sweep
directeur Deltawind