Rondom de opening van de Menheerse Havendagen. Foto's: Hans Villerius
Rondom de opening van de Menheerse Havendagen. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

'Middelharnis en ons mooie eiland heeft Havendag weer teruggekregen!'

MIDDELHARNIS – Hoewel vrijdags ervoor er al een voorprogramma was, was zaterdag 7 juni toch dé dag waarop de officiële opening plaatsvond van de Menheerse Havendagen. Ditmaals dus niet één, maar een twee dagen durend evenement. De Menheerse Havendagen beleefden hun eerste editie in de vorm waarin het nu werd gegoten. Al vele jaren ken Middelharnis de Havendag, maar men was het erover eens dat het tijd werd om deze happening in een nieuw jasje te steken. Naast de Stichting Evenementen Middelharnis, die de Havendag steeds organiseerde, was ook de Stichting Behoud Stadstimmerwerf Middelharnis ontstaan, en met elkaar bliezen ze de Havendag nieuw leven in, tot een evenement waarbij de haven een prominentere rol zou spelen.

Door Hans Villerius

"Het woord 'haven' in de term 'Havendag' was eigenlijk nog het enige dat affiniteit met Havendag had, maar dan had je het wel gehad", zei Coerd de Heer, voorzitter van Stichting Behoud Stadstimmerwerf Middelharnis zaterdagmorgen vlak voor de officiële opening van de Menheerse Havendagen 2014. "In samenwerking met elkaar, én met fantastische medewerking van de gemeente, zijn we tot een nieuw concept gekomen, waarbij we het goede hebben behouden en we het programma met nieuwe dingen hebben aangevuld. Het is weer een evenement waarbij het om water en de haven gaat", aldus De Heer.
Met een groep betrokkenen en andere belangstellenden, die verzamelde bij het oude Raadhuis, werd naar de Menheerse Werf gewandeld, vooropgegaan door het pierement 'De Kleine Victoria', waarmee meteen rondje over een deel van het Havendaggebied werd gemaakt. Op de Menheerse Werf was het wethouder Arend-Jan van der Vlugt die de openingshandeling verrichtte. Dat deed hij met het laten blazen van een mega scheepshoorn, die dan ook een mega hoeveelheid decibels produceerde waarvoor het dragen van oordopjes beslist vereist was.

Op de kaart zetten

Daarvóór hield Van der Vlugt echter een openingsspeech, waarin hij de organisatie van dit evenement complimenteerde met hun inspanningen om te komen tot een "breed opgezet en ontzettend leuk programma, waarbij zowel de agrarische als de maritieme geschiedenis van Goeree-Overflakkee kan worden beleefd. Dit tegen het prachtige decor van de mooie haven van Middelharnis. Een haven die dit jaar een upgrade heeft gekregen als het gaat om voorzieningen als steigers en afmeerwerk en een uitgebaggerd havenkanaal. We mochten voor Middelharnis opnieuw de Blauwe Vlag ontvangen. Daarnaast ontvingen nog zes havens en twee stranden op het eiland een Blauwe Vlag. In totaal dus negen. Als je bedenkt dat er in Nederland niet meer dan honderd Blauwe Vlaggen worden uitgereikt en negen daarvan op Goeree-Overflakkee wapperen – negen procent dus – dan is dat een hele prestatie, waar de betrokken watersportondernemers en -verenigingen en de gemeentelijke medewerkers trots op mogen zijn. Zij zijn het immers die jaarlijks zorgen voor de kwaliteit en veiligheid van onze stranden en havens. De Menheerse Havendagen trekken ook veel bezoekers van buiten het eiland en dat draagt zeker bij aan het op de kaart zetten van Goeree-Overflakkee! Vanuit de gemeente hadden wij onze bedenkingen over de toekomstbestendigheid van de Havendag. Maar als we zien wat het nieuwe concept geworden is en wat een mooi evenement er nu staat, zijn we daar apetrots op. Middelharnis en ons mooie eiland heeft Havendag weer teruggekregen!"

Na deze openingswoorden en drie keer de enorme scheepshoorn over de haven te laten schallen, was er gelegenheid om gezamenlijk een ontbijt te nuttigen, waarvan velen gezellig gebruik maakten voordat ze de Havendag opgingen.