In de kadernota Vastgoed wordt ook gesproken over de herbestemming van - onder meer - de voormalige gemeentehuizen. Foto: Adri van der Laan
In de kadernota Vastgoed wordt ook gesproken over de herbestemming van - onder meer - de voormalige gemeentehuizen. Foto: Adri van der Laan Foto: Adri van der Laan


Prioriteit bij ontwikkelen en herschikken maatschappelijk vastgoed

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de beeldvormende fase kreeg de gemeenteraad donderdag de gelegenheid om eerste reacties te geven op een drietal nota's die in de komende jaren tot daadwerkelijke invulling en uitvoering moeten leiden. De contouren van ondersteuning van maatschappelijke organisaties die een bijdrage leveren aan gemeentelijke doelstellingen op maatschappelijk terrein (MOOI) zijn daarbij een samenhangend geheel. Niettemin is vooralsnog gekozen om de nota's afzonderlijk als startnotities in te zetten om van daaruit uitgangspunten te definiëren.

Door Jaap Ruizeveld

In de kadernota Vastgoed stelt het college dat het in eigendom hebben van vastgoed geen kerntaak van de gemeente is. Zij zal in beginsel een positieve grondhouding innemen om medewerking te verlenen aan het herbestemmen van gronden en gebouwen (waaronder ook leegstaande voormalige gemeentehuizen) indien een belangstellende koper dit vraagt.
Uitgangspunt is daarbij dat het overgaan tot verkoop en de daarbij behorende condities een bevoegdheid is van burgemeester en wethouders. Het college bepaalt vooraf de doelstellingen met betrekking tot prijsbepaling van het te verkopen object. In de nota aan de raad geeft het college aan dat per woonkern wordt bekeken hoe activiteiten waar draagvlak vanuit de inwoners voor is, het best gehuisvest kunnen worden. Dit in overleg en samenwerking met de inwoners en belangstellende partijen.

Uitgangspunten

Op basis van deze punten vraagt het college de raad om in te stemmen met de uitgangspunten in de nota. Prioriteit ligt bij het ontwikkelen en herschikken van maatschappelijk vastgoed, mede gezien de relatie met de kortingen op de verstrekte subsidies. Gebruikers en exploitanten/beheerders worden hierin betrokken. Doelstelling is om 1 januari 2016 een structurele bezuiniging door te voeren op de accommodaties van 350.000 euro.

Te veel geld

De raadsfracties twistten enige tijd of het nu een kadernota was of een startnotitie. Wijzend op de participatiesamenleving, het nut en de noodzaak om in elke kern een home, een ontmoetingsplek te hebben, werd wel duidelijk dat op dit moment te veel geld wordt gestoken in accommodaties die slechts voor een gering percentage gebruikt worden. Dat moet anders. Of er door afspraken en in goed overleg met nu nog elkaar "beconcurrerende" instanties, voor (kerk)zalen en lokaliteiten een financieel gezonder plaatje haalbaar is, is zeker een must om op in te zetten.

Plan volksgezondheid

Een tweede onderwerp betreft de beleidsnota Sport Goeree-Overflakkee 2014-2018. Ook deze nota ligt op de plank om te worden vastgesteld. In de doelstelling wordt vermeld dat alle inwoners zullen moeten worden gestimuleerd om te gaan sporten en in de gelegenheid moeten zijn om dit ook te kunnen uitvoeren. In deze nota wordt ook de blik gericht op de nota Volksgezondheid 2014-2018. De gemeente moet elke vier jaar een Plan Volksgezondheid presenteren en vaststellen. Dat is een verplichting die voortvloeit uit de Wet op de publieke gezondheid. In de landelijke nota van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en sport worden speerpunten genoemd om bijvoorbeeld te zorgen om het toenemende overgewicht van de Nederlander te voorkomen. Gemeenten moeten nu met een eigen nota en aanbevelingen komen als antwoord op de gegevens van de GGD. Financiële dekking van onderdelen in de gemeentelijke nota Volksgezondheid wordt gevonden binnen het budget van 400.000 euro voor beleidsvernieuwing.

Lagere score

In de beleidsnota Sport Goeree-Overflakkee staat dat de inwoners van het eiland wat betreft sportactiviteit lager scoren dan het provinciaal gemiddelde. Dit geeft aanleiding om extra in te zetten om de sportparticipatie te verhogen. Groepen die achterblijven in de sportparticipatie of die niet voldoen aan de verschillende beweegnormen zijn jeugd, senioren en mensen met matig of ernstig overgewicht. Aan de hand van de hoofdthema's sportstimulering en sportmogelijkheden voor iedereen is het sportbeleid in de gemeente in drie hoofddoelstellingen uitgewerkt. Sportparticipatie op het eiland moet in 2018 gelijk zijn aan het landelijk niveau. Als resultaat van de uitgevoerde integrale projecten voor stimulering van een gezonde leefstijl zal het percentage inwoners van de gemeente met overgewicht in 2018 afnemen ten opzichte van 2013. Tenslotte zal in 2016 het sportaanbod op het eiland, in vergelijking met dit jaar, aansluiten bij de sportbehoefte van een groter deel van de inwoners. Inzet van Sportteam GO, waarschijnlijk in een ondersteunende menskrachtversie aan verenigingen, wordt hier belangrijk geacht. De raadsfracties gaven de eerste schoten voor de boeg. De onderwerpen komen immers allemaal terug in de oordeelvormende fase. Wel werden er vragen gesteld wat nu het cijfermateriaal in de nota's concreet inhoudt? Waarop is het gebaseerd en wat zegt nu zo'n vergelijkingspercentage?