"Je waant je in Zuid-Frankrijk"

Vervolg van de voorpagina

Zware eisen

"Ons resort hotelproject voldoet aan zware eisen. In Natuurtoetsen en aan milieuwetten. De lat is hoog gelegd. Dat blijkt ook uit het feit dat wij in een Europese architectuur- en aanbestedingsprijsvraag met 70 aanmeldingen als winnaars uit de bus zijn gekomen. Wij hebben het uitgewerkt en o.a. met eilandelijke bedrijven (Van den Nieuwendijk en Jaro) als motoren is nu deze villa gerealiseerd. Maar het is niet het eerste onderdeel van onze aanpak geweest. Dat was en is - met inzet van ecologen - gericht op een nieuwe biotoop. Het lokaliseren en plaatsen van zeldzame planten in een eigen (1 hectare groot) gebied".
Met het formeren van een fotoshoot (voor een levend schilderij met direct betrokkenen) rondde de ontwikkelaar zijn inleiding af. "Op kwaliteit en hoog niveau zie ik persoonlijk toe. Immers, van een hobby hou je het meest. Op je vrouw na natuurlijk (ook architect)", voegde Matthijs Zeelenberg er snel aan toe.

Aanwinst

"Het ecohotelresort aan de oever van het Grevelingenmeer op De Punt-West is een unieke parel in de bijzondere ketting van ontwikkelingen die het geheel zal complementeren. Uitzonderlijk in ons land, ja in Europa. Het resort kan zich meten met de meest exclusieve resorts wereldwijd", zei wethouder Frans Tollenaar voordat hij met een simpele handeling het lint knipte en de eerste strandvilla officieel opende. "Het project is in alle facetten duurzaam, innovatief, heeft een prachtige architectuur en is een beleving en inspiratie op zich. Een aanwinst die er zijn mag. Niet alleen tijdens de bouw, ook daarna zal het voor ons eiland in een jaar rond exploitatie, zorgen voor veel werkgelegenheid, grote bezoekersaantallen en een toegevoegde economische waarde".

Ecologie en economie

Volgens Tollenaar past deze ontwikkeling goed in de door de gemeente gewenste productdifferentiatie en seizoenverlenging in de recreatiesector. "Met name op het gebied van bedrijfsmatig geƫxploiteerde resort- en hotelvoorzieningen is op het eiland nog volop ruimte. Het ecohotelresort gaat geheel op in het landschap. Beleving en inspiratie door landschap en omgeving zijn top. Bij de start van dit project is afgesproken dat ecologie en economie hier hand in hand moeten gaan. Er is zorgvuldig gewerkt. Dat is ook gebleken uit het feit dat er tegen de ontwikkeling van dit project in het bestemmingsplan geen bezwaren zijn ingediend. Dat is uniek. Voor toeristen en recreanten blijven de strandjes aan het meer toegankelijk".

Bruist van energie

"Dit gebied rondom de Brouwersdam bruist van energie. Wij merken dat er veel elan is van onze ondernemers om hier door te pakken. Als gemeentebestuur signaleren wij dat het gehanteerde concept past in onze energievisie en het genoemde uitgangspunt van een energieneutraal eiland in 2020, maar ook in een duurzaam beleid van het Grevelingenschap. Ik hoop vurig dat het kabinet op korte termijn nu ook de weg vrij maakt voor het herstel van het getij in de Grevelingen door middel van de getijdencentrale. Ook de realisatie van het zogenoemde Halskanaal zou voor de recreatievaart, voor onze gemeente en voor de regio van grote betekenis kunnen zijn", gaf de wethouder aan. Hij feliciteerde de projectontwikkelaars met hun voortvarende aanpak en doorzettingsvermogen. "De Punt biedt op een relatief klein gebied alle elementen die de Grevelingen als natuur en recreatiegebied zo bijzonder maken: water, natuur, attracties, vergezichten, strand, rust en ruimte". Vervolgens was er de mogelijkheid om de eerste strandvilla te bezichtigen. "Je waant je in Zuid-Frankrijk. Wat een comfort en ook luxe. Hier wil je niet meer weg", waren veelvuldig gehoorde opmerkingen.