Afbeelding
Foto:

Wereld MS Dag: 16.000 mensen in Nederland lijden aan MS

"Je moet met deze ziekte zien om te gaan" zo vertelt MS patiënt Sjaak Groenendijk uit Dirksland. "De gevolgen van Multiple Sclerose (MS) zijn bijna niet in woorden te vatten." Woorden zijn soms ook precies het gemis voor Sjaak (48). "Mensen zijn me gaan negeren, weten niet wat ze moeten zeggen en blijven weg." Ondanks dit alles houdt zijn optimisme hem overeind.

Groenendijk is één van de 16.000 mensen in Nederland die lijden aan MS, wereldwijd zijn dat er 2,5 miljoen. MS kenmerkt zich door littekens (sclerose) die op meerdere (multiple) plaatsen in hersenen en ruggenmerg zijn ontstaan. Deze littekens ontstaan als gevolg van ontstekingen in de isolerende laag (myeline) die rondom de zenuwcellen zit. De oorzaak hiervan is niet bekend.
De eerste symptomen - gevoelloosheid in het gezicht en geen smaak meer - deden zich bij Groenendijk waarschijnlijk al in 1994 voor. De diagnose van de auto-immuunziekte werd in 1997 vastgesteld. Dit na een aanval van duizeligheid en overgeven. In de afgelopen 17 jaar kreeg Sjaak vier aanvallen, die opliepen in sterkte. Sinds de laatste aanval in 2000 gaat het bergafwaarts. "Vooral het afgelopen jaar is mijn lichaam hard achteruit gegaan", vertelt Sjaak. Hij loopt nu met een stok en ziet soms dubbel. Bij het koffiedrinken trillen zijn handen. "Aan de buitenkant is niets aan mij te zien, terwijl ik chronisch moe ben. Soms zit ik, terwijl ik net uit bed ben, te knikkebollen. Het voelt als een stofzuiger die alle energie uit mijn lichaam haalt."

De toekomst is voor Sjaak uiterst onzeker. Geschikte medicijnen zijn er niet. De medicijnen die hij veertien jaar heeft gebruikt, bleken weinig tot niets te helpen. En toch blijft Sjaak positief: "Ik kán niet anders, hoewel ik midden in een proces van dingen loslaten zit. We moeten de zeilboot verkopen, ik kan niet meer met mijn dochter rennen en ik moest stoppen als trainer van de roeivereniging."

Op de website www.msweb.nl staat meer informatie over Multiple Sclerose.