Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

"Klagen dat de feestdagen niet gezellig zijn is nogal makkelijk als je aan de zijlijn staat"
Havendag is Menheerse Havendag geworden

MIDDELHARNIS - In het kader van 'vroegere' Havendag en nu de Menheerse Havendag zijn oud bestuurslid dhr. B. Fabert en huidig bestuurslid B. De Neef bereid geweest om een klein stukje over hun bijdrage te vertellen die ze geïnvesteerd hebben in Stichting Evenementen Middelharnis (StEM).

Door: Carin van Buren

Dhr. B. Fabert is 12 jaar geleden als bestuurslid toegetreden bij de StEM. Als lid van de ondernemersvereniging was hij al ruim 25 jaar betrokken bij de Havendag en wilde hier nog iets meer aanvulling aan geven en heeft dat gedaan door bestuurslid van de StEM te worden. De StEM en Oranjevereniging waren toen nog twee aparte besturen, echter dit is na verloop van tijd samengevoegd tot één bestuur, aangezien er te weinig nieuwe bestuursleden waren te vinden.
De havendagen werden toen al met veel plezier georganiseerd, Zo waren de Marine, politie en Koninklijke landmacht vaak publiekstrekkende onderdelen van deze Havendagen. "Dit trok vele duizenden eilanders maar ook niet-eilanders naar ons prachtige dorpje Middelharnis".

Helaas speelde de weersomstandigheden in de periode dat dhr. B. Faberts bestuurslid was één keer als "zware piet" in het spel. De voorspellingen waren toen zo slecht en de 's ochtends vroeg neergezette kramen waaiden de haven in. De StEM heeft toen moeten besluiten om de gehele Havendag dat jaar te annuleren. Een gebeurtenis die dhr. B. Fabert zich nog goed weet te herinneren. Na 6 jaren actief deelgenomen te hebben heeft Fabert het bestuursstokje overgedragen aan een ander.

Dhr. B. De Neef is nu bijna twee jaar bestuurslid en sinds een klein jaartje interim-voorzitter. Door een bericht op Flakkeenieuws, waarin de OVMS aangaf nieuwe bestuursleden te zoeken heeft hij zich aangemeld als bestuurslid. Het kan toch niet zo zijn, dacht hij, dat er straks geen Koningsdag en Havendag meer gehouden kan worden omdat er niet genoeg bestuursleden zijn. Klagen dat de feestdagen niet gezellig zijn is nogal makkelijk als je aan de zijlijn staat, maar je er dan actief voor in te zetten zodat er wezenlijk dingen kunnen veranderen is de insteek van dhr. B. De Neef geweest toen hij besloot bestuurslid te worden van de OVMS (Oranjevereniging met StEM).
Vol enthousiasme is hij gestart en hij bruist nu, met het naderende Menheerse Havendag, van energie om het geheel tot een geweldig evenement te maken.
Nieuwe ideeën worden nog steeds 'geboren' en zoals hij er tegenaan kijkt, staan we in het voortraject van de ouderwets gezellige Havendagen, wat een breed eilandelijk en niet-eilandelijk publiek gaat trekken.
Wat hem betreft wordt de Menheerse Havendag voortaan een weekend vol met activiteiten, festiviteiten en gezellig samenzijn met de bevolking.

Programma menheerse havendag

Activiteiten op vrijdag 6 juni

9.00-11.30 uur: 1e ronde Havendag junior op de gemeentewerf
13.00-15.30 uur: 2e ronde Havendag junior op de gemeentewerf
14.00-15.00 uur: naar binnen jagen van de MD10 beugsloep onder begeleiding van een hele historische vloot, samen met commissaris van de koning en het college van B&W.

Activiteiten op zaterdag 7 juni:

9.30 uur: Optocht vanaf het raadhuis naar de werf, iedereen is van harte welkom om mee te lopen
10.00 uur: Officiële opening op de Menheerse werf door de Wethouder Van der Vlugt
10.00-11.00 uur: Stadsontbijt op de werf voor genodigden
10.00-17.00 uur: Programma op Spuiplein, rond de Havenkom, Menheerse Werf, Sluis en Buitenhaven

- Historische landbouwmachines
- Streek- en ambachtenmarkt
- Horecaplein met podium en muziek op Spuiplein
- Drijvend podium op beugsloep MD10 in de havenkom
- Menheerse Werf met stadsontbijt, tentoonstelling, werfambachten, en kinderactiviteiten
- Gratis pendeldienst door het Havenkanaal met zalmschouwen
- Vloot historische schepen
- Laad- en losdemonstraties op de MS 'Jansje'
- Duikdemonstraties op bergingsvaartuig 'Bruinvisch'
- Spannende wateractiviteiten
- Sport GO-activiteiten en zeskamp
- Kunst bij de Sluis met kunstschilderfestival 'Aanmeren in Menheerse'
- Zeiltochten op het Haringvliet vanuit de buitenhaven
- Supersnelle ritjes met de RIB vanuit de sluis
- Goeree Express treintje van buitenhaven naar binnenhaven
- Nautische markt
- Drijvende brug in de haven
- Duikdemonstraties
- Marineschip in de buitenhaven

11.00-15.00 uur: Shantykoren "Op Volle Kracht" en "Voor Anker" op het drijvend podium
15.00-23.00 uur: gevarieerd muziekprogramma met o.a. Soggy Bottom Girls, Donkey Fonk, DJ Sander Kivit.

Afbeelding