Afbeelding
Foto:

Zangavond in Hervormde kerk Ouddorp met Christelijk Sliedrechts Mannenkoor

OUDDORP – Zaterdagavond 14 juni, aanvang 19.30 uur, verzorgt het Christelijk Sliedrechts Mannenkoor Ichthus een bijzondere zangbijeenkomst in de Hervormde kerk aan de Weststraat in Ouddorp. Het koor staat onder leiding van de bekende dirigent en organist Martin Zonnenberg. Ichthus behoort met ongeveer 170 amateur-leden tot één van de grootste mannenkoren van ons land. Het repertoire omvat de aloude psalmen, gezangen en kerkliederen. Aan deze bijzondere zangdienst wordt medewerking verleend door Arne van Ommen (tenor). Organist is Bert Kruis. Een muzikaal intermezzo op fluit wordt verzorgd door Marjolein de Wit. Ds. C. van den Berg houdt een meditatie over het thema 'Het huis op de rots'. De toegang tot deze unieke zangbijeenkomst is gratis.

Door Jaap Ruizeveld

Jezus Christus, Gods Zoon, Verlosser. De Griekse beginletters van deze namen vormen samen het woord 'ICHTHUS'. De naam geeft gelijk de drijfveer van het koor aan. Zingend getuigen en Zijn Naam verheerlijken door het gezongen lied. Hem lof en eer toebrengen. Vanzelfsprekend sluit het repertoire van het koor hierop aan. Het bestaat voornamelijk uit het eenvoudige Nederlandstalige geestelijke lied, dat met gevoel wordt gezongen. Overigens komen ook klassieke werken en buitenlandstalig repertoire in bescheiden mate voor.

Aangepast

Het koor, dat vanaf de oprichting onder de enthousiaste leiding staat van de bekende dirigent en organist Martin Zonnenberg, is in 1986 mede op zijn initiatief ontstaan uit het destijds maandelijks in Sliedrecht op zaterdagmiddag georganiseerde zang- en orgel uur 'Kom zing met ons'. Het koor werd officieel opgericht in 1989 onder de naam Christelijk Mannenkoor 'Sliedrecht'. Bij de oprichting telde het koor zo'n 70 leden. Inmiddels is het uitgegroeid tot een vereniging van meer dan 170 leden. Kwam in de beginjaren het overgrote deel van de leden uit Sliedrecht, thans is het voedingsgebied de gehele Alblasserwaard en omringende plaatsen. Het is mede hierdoor dat de koornaam, die in het verleden als een vanzelfsprekendheid is ontstaan, in 1997 werd aangepast.

Optredens

Het koor verleent veelvuldig haar medewerking aan radio- en televisieopnamen van de Evangelische Omroep. Ook op tal van cd's is het koor, alleen of in samenwerking met andere koren, te beluisteren. Meerdere albums van het koor liggen in de muziekwinkels. Uiteraard wordt op veel plaatsen in de regio en daarbuiten opgetreden. Zo'n 10 optredens per jaar is een gemiddelde, waarbij de thema's en het repertoire verschillen van Kerst tot Pasen en van vaderlands tot spirituals.

Interkerkelijk

Het koor is interkerkelijk en kenmerkt zich door een grote gedrevenheid. Zo kent men op de repetitieavond geen pauze en wordt 1½ uur aaneengesloten gerepeteerd. Er is een goede band en een grote saamhorigheid, waardoor het een hechte vereniging is. Nieuwe leden worden met open armen ontvangen om hen zo deelgenoot te maken van de ontspanning die het zingen met elkaar geeft. Zeker wanneer je met meer dan 100 mannen een lied zingt. Stoer, uitbundig of teder, ingetogen.

Een ieder is hartelijk welkom voor deze bijzondere zangdienst op zaterdag 14 juni om 19,30 uur in de Hervormde dorpskerk aan de Ring in Ouddorp. Zoals gemeld is de toegang gratis. Er zal een collecte worden gehouden om de kosten te bestrijden.