Nadat de burgemeester op hofstede Lust en Last de KunstKijkvlag hees, als officiële opening van KunstKijk 2014, volgde een gevarieerd programma, waaronder een boeiend optreden van muzikant Jacueline Edeling.
Nadat de burgemeester op hofstede Lust en Last de KunstKijkvlag hees, als officiële opening van KunstKijk 2014, volgde een gevarieerd programma, waaronder een boeiend optreden van muzikant Jacueline Edeling. Foto: Hans Villerius

Zowel voor eilandbewoners als voor toeristen: KunstKijk beleeft eerste lustrum

Pas nadat alle eerdere openingshandelingen van die dag hadden plaatsgevonden, was er vorige week woensdagavond op het erf van boerderij Lust en Last te Sommelsdijk de officiële openingshandeling van KunstKijk 2014. In dezelfde schuur als waarin 's middags de opening was van de KinderKunstKijk, ook met burgemeester Ada Grootenboer, was het eveneens de burgemeester die hier 's avonds de echte openingshandeling verrichtte.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Daarvoor vond echter nog een officieuze openingshandeling plaats. Een spectaculaire ook, zo was op het programma vermeld. Drie jongedames, leerlingen van kunstenaar Mirian Zimmerman, zouden gaan abseilen vanaf de watertoren bij Dirksland, waarlangs van boven tot beneden een lijn gespannen was vol KunstKijkvlaggen. Eén van de meiden zou tijdens het abseilen dé KunstKijkvlag meenemen, om die – weer gearriveerd op de begane grond – te overhandigen aan de burgemeester. En die zou het rood met witte doek daarna op hofstede Lust en Last omhoog hijsen, de vlaggenmast in. Maar het afdalen langs de watertoren was toch nog 'n spannend avontuurtje voor de meiden, die dit overigens prima deden, onder professionele begeleiding van Outdoor Westvoorne.

Trots

Tijdens de officiële openingsbijeenkomst sprak voorzitter Mirian Zimmerman van de werkgroep KunstKijk haar trots niet onder stoelen of banken. "Trots dat vanavond de opening plaatsvindt van alweer de vijfde editie in deze vorm. Trots zijn we ook op de presentaties op de diverse locaties. Een hoog niveau, waardoor we ons onderscheiden en waardoor we interessant zijn voor een kunstminnend publiek van binnen en buiten het eiland. Ooit begonnen als atelierroute hebben we dit jaar veertien locaties die deelnemen, met ruim veertig kunstenaars, 31 fotografen en ongeveer 900 kinderen die deelnamen aan het schoolproject. Trots zijn we op al die deelnemers! Trots zijn we ook op al de vrijwilligers, die belangeloos helpen. Maar ook gaat een dankwoord uit naar al de locatie-eigenaren, want zonder hen was er geen KunstKijk!"
"We organiseren dit vierdaagse evenement", zo vervolgde Zimmerman, "omdat we op het eiland geen kunstmuseum hebben. Maar wij vinden dat minimaal eenmaal per jaar hedendaagse kunst ook op Goeree-Overflakkee gepresenteerd moet worden. Elk jaar is het spannend. Lukt het ons om een interessante editie voor elkaar te krijgen, die KunstKijkwaardig is en interessant is voor eilandbewoner en toerist?" Ieder jaar worden andere KunstKijk tentoonstellingen georganiseerd, waarbij elke keer weer gestreefd wordt naar vernieuwing en een hoog niveau."
"We willen groeien, groter en professioneler worden de komende jaren", zo sloot Zimmerman af. "Niet alleen voor de bevolking op Goeree-Overflakkee, maar ook voor de toeristen en de regio".

Op de kaart zetten

Afwisselende artistieke bijdragen vulden het verdere programma. Onder andere met voordrachten van eigen gedichten door Fred Hoogervorst, lid van de Reizende Dichters, een Kunstbingo met Kunstprijzen, een video over de KunstKijk, verkoop van Kunstkopwijn, waarvan elk flessenetiket een uniek kunstwerkje is. En heel aansprekend ook een muzikale bijdrage van Jacueline Edeling, die gepassioneerd van diverse balginstrumenten – van accordeon tot concertina en bandoneon – hiervan een boeiende presentatie gaf en een muzikaal optreden verzorgde.
De burgemeester feliciteerde de organisatie met het eerste lustrum van KunstKijk en complimenteerde alle vrijwilligers voor hun belangeloze inzet en vele vrije uren die ze erin steken. "We hebben veel cultuuruitingen op het eiland, in allerlei vormen. Ik ben er heel blij mee dat u dit hier actief houdt en ik vind het knap dat u dit weet te organiseren, ondanks de bezuinigingen die ook u treffen. Hopelijk dragen kunst en cultuur eraan bij om het eiland op de kaart te zetten."

Veelzijdig programma

De dagen die volgden waren diverse kunstzinnige uitingen te bewonderen, waaronder buikdansen en workshops graffiti en striptekenen in het Jongeren Activiteiten Centrum te Middelharnis, muzikale optredens op o.a. camping Elizabeth Hoeve te Melissant, in de schuur van de fam. Van Son te Dirksland, voor de Hema te Middelharnis, in atelier Mandala nabij Nieuwe-Tonge, op landbouwbedrijf De Rietheuvel te Stad aan 't Haringvliet, in theetuin De Bongerd te Herkingen en bij VVV Middelharnis. Verder stonden o.a. op het programma een workshop beeldhouwen in speksteen in Galerie KunstPlus te Oude-Tonge, een kunstdebat tussen fotografen en beeldend kunstenaars op camping De Grevelingen te Battenoord en een cultureel ontbijt op hofstede Lust en Last.

Zie voor meer foto's www.eilandennieuws.nl.

Als officieuze openingshandeling stond abseilen vanaf de watertoren bij Dirksland op het programma. Best nog even spannend voor de drie meiden die zich hiervoor hadden opgegeven.
Ook artistieke activiteiten bij de Hema in Middelharnis: Cash&Carry met Kunstuitleen Hellevoetsluis en muzikale intermezzo's met twee violisten.