Afbeelding
Foto:

ChristenUnie-SGP trekt veruit meeste kiezers

Stemmen op je verjaardag…

MELISSANT - Voor Jabin Grootenboer uit Melissant was het geen twijfelaar: als je stemgerechtigd bent, neem je je verantwoordelijkheid en gá je ook stemmen. Alleen duurt het voor iedereen achttien jaar voordat het zo ver is… Ook Jabin heeft daar zo lang op moeten wachten. Maar juist op de dag waarop de Europese verkiezingen werden gehouden, vorige week donderdag, werd hij 18 en toog hij op zijn verjaardag naar de stembus, in de Melishof. Hier bracht hij 's avonds om zeven uur - dat kon mooi nog even voordat de verjaardagsvisite kwam - voor de eerste keer in z'n leven een politieke stem uit, waar ze bij de ChristenUnie/SGP blij mee zullen zijn geweest… (Tekst en foto: Hans Villerius)

GOEREE-OVERFLAKKEE - De inwoners van onze gemeente konden dan dit jaar geen politiek signaal afgeven voor de lokale overheid, zij hebben toch afgelopen donderdag hun stem laten klinken bij de verkiezing van de leden in het Europese Parlement.

Door Jaap Ruizeveld

Van de opgeroepen 37.555 stemgerechtigden kwam 44,53 procent (16.723) naar één van de 25 stemlokalen op het eiland. Met 5797 stemmen werd de lijst ChristenUnie-SGP veruit het grootst. Met als bolwerken lokaal Eben Haëzer in Ouddorp met 495 stemmers en de Schakel (Dirksland) met 411. De tweede plaats in deze verkiezing in de eilandgemeente werd opgeëist door de Partij voor de Vrijheid (Wilders) met liefst 2392 aanhangers. Lokaal Grutterswei in Oude-Tonge boekte voor de PVV de hoogste score met 144 stemmen. De Rank kwam tot 60.

Het CDA/Europese Volkspartij kwam als derde partij met 1950 stemmen net uit onder de 2000-grens. In stemlokaal Exodusgemeente werden de meeste CDA-aanhangers (139) ingeboekt, met lokaal Ons Huis (47) als laagste score. Dankzij een lijstverbinding met CU-SGP behield het CDA overigens landelijk haar vijfde zetel in het EP. De VVD kwam in onze eilandgemeente op een totaal van 1631 stemmers. Een vierde positie. De meeste liberale stemmen (134) werden ingekleurd in het stemlokaal Dorpstienden te Ouddorp. In het Stellendamse 't Haegse Huus bleef de teller als laagste staan op 35 stemmen.

SP en D66

De SP (Socialistische Partij) met 1108 stemmen en de Democraten 66 (D66)/ALDE met 1105 stemmen kwam in de stembusuitslag bijna gelijk uit. De SP scoorde het hoogst in Vita Nova (79) en het laagst in Dorpstienden/Ouddorp met 30 volgelingen. D66 haalde in Vita Nova 130 stemmen, met een laagste inbreng in 't Buurthuis (12). De Partij van de Arbeid/Europese Sociaaldemocraten haalde net geen 1000 stemmen. De partij bleef op 997 steken. In Oude Tonge (Grutterswei) werden 119 PvdA-stemmen geteld. Het laagst scoorde de PvdA in lokaal De Rank (15).

PvdD

De Partij voor de Dieren (straks met een zetel in het Europees Parlement) zag 506 kiezers aanschuiven. In Oostdam (Goedereede) werd 43 keer op deze partij gestemd met een laagste aantal stemmen in de stemlokalen De Vliedberg en Eben Haëzer in badplaats Ouddorp met elk slechts 9 stemmen. Leek het er landelijk gezien even op dat 50Plus een zetel in het EP zou veroveren, die kans lijkt nu toch verkeken. In Goeree-Overflakkee kreeg deze partij 442 volgers. In de lokalen Wijkcentrum (34) en Ons Dorpshuis (31) kwamen de meeste sympathiserende aanhangers. Groenlinks haalde slechts 2 stemmen minder (440) dan 50PLUS. Verdeeld over de lokalen was het sprokkelen aan stemmen. Vita Nova met 38 stemmen het hoogst en Eben Haëzer met 6 stemmen het laagst.

Overigen

Van de overige lijsten haalde "Jezus Leeft" 71 stemmen, de Piratenpartij 60, Artikel50 kwam tot 56 en de Anti EU(ro) Partij 52. De lijst Aandacht en Eenvoud moest het met 3 stemmen doen. Tweeëndertig stemgerechtigden leverden een blanco biljet in, terwijl bij 42 formulieren de ongeldigheid moest worden vastgesteld. De definitieve landelijke uitslag wordt pas komende vrijdag vastgesteld. Dan dienen alle toerekeningen/restzetels zorgvuldig in het proces verbaal te zijn verwerkt.

Afbeelding