De deelnemers pauzeerden in het Trefpunt in Stad aan ‘t Haringvliet.
De deelnemers pauzeerden in het Trefpunt in Stad aan ‘t Haringvliet. Foto:

Eilanden-Nieuws fietszomer van start

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op woensdag 21 mei is de eerste fietstocht van deze zomer verreden. Jannie van Antwerpen-van Rumpt fietste mee en schreef een verslag.

"De gidsen Jaap van Nieuwenhuizen en Hans Bruggeman zijn de laatste weken weer hard bezig geweest met het voorbereiden van de fietstochten. De groep verzamelde om 12.30 uur bij Keukencentrum Tieleman aan de Korendreef in Middelharnis. Om 13.00 uur ging de tocht van start, met deze middag zo'n honderdtwintig deelnemers gestart.

De groep rijdt over het fietspad langs De Vliegers. De eerste stopplaats is de boerderij van de familie Nederpelt-van Es aan de Munnikeputseweg. Hier wordt uitleg gegeven over de zonnepanelen op het dak van de schuur die zorgen voor de energievoorziening van het bedrijf.

Daarna gaat de reis verder naar camping 't Vogelnest van de familie Vogelaar aan de Oostmoersescheidweg bij Stad aan 't Haringvliet. Daar wordt het gezelschap hartelijk ontvangen. De groep wordt rondgeleid over het hele terrein en er kan een nieuwe stacaravan worden bekeken. De boerderij is van 1755. Tussen 1852 en 1914 was de boerderij van de familie Bol; het bekende verhaal over de knecht die een moord pleegt op de meid wordt verteld. En er wordt gewezen op het bijgelegen natuurgebied Watergat, dat bij overvloedige regen dienst doet als wateropvang.

Alle fietsers stappen weer op om richting de boerderij Groenewoud te trappen. De boerderij van Theo Jacobs stamt uit 1737. Jacobs vertelt een spannend verhaal over het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Dat vond plaats vanuit de boerderij, want daar was een geheime zender aanwezig.
Het Trefpunt in Stad aan't Haringvliet is de locatie voor een pauze. De groep wordt zeer gastvrij ontvangen, er staat koffie/thee klaar met een heerlijke zelfgemaakte traktatie. Op de pluche stoelen kan iedereen even lekker uitrusten. Ondertussen vertellen de heren Hoekman en Van Alphen over de postduivensport, vroeger en nu.
Vanaf Stad aan 't Haringvliet gaat de tocht weer richting Middelharnis. Bij restaurant Werelds Insite in Keukencentrum Tieleman schuiven vijfentachtig deelnemers aan voor een lekker diner.
Dank aan allen die het mogelijk maakten om van dit alles te genieten. Graag tot ziens op woensdag 18 juni voor de volgende fietsmiddag."

Bedankt

De organisatie wil graag de volgende mensen bedanken: Henk Kreeft, Jan Koppenaal, Bert Vervloet, Jaap en Anneke de Bonte-van Rumpt, familie Nederpelt- van Es, familie Jacobs en de eigenaren die particuliere wegen hebben opengesteld.

Duivensport

De duivensport kan tot op hoge leeftijd beoefend worden. Want door het gebruik van een elektronisch kloksysteem kunnen ook ouderen, met een lichamelijke beperking de sport beoefenen. De duivenmelkers worden tegenwoordig duivencoaches genoemd. Oudere liefhebbers kunnen bouwen op hun jarenlange ervaring, helaas haken veel jongeren weer af.
Wilt u meer weten over de duivensport? Neem dan een kijkje op www.reisduif-sommelsdijk.nl. Hier is ook te zien welke liefhebbers in uw omgeving wonen. Een afspraak om te kijken bij het thuiskomen van de duiven van een wedstrijd is dan snel gemaakt.

Kijk voor meer foto's op www.eilandennieuws.nl